«Αποκλείω 100% την πιθανότητα Grexit»

Τέλος στα σενάρια για Grexit βάζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει τελικά το ευρώ, ενώ μεταξύ άλλων εξήγησε και τους λόγους που έχασε, όπως είπε, την υπομονή του με τη χώρα μας.

Μιλώντας στο politico, ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στην άρνηση των ελληνικών Αρχών να συνεργαστούν όπως επιθυμούν οι εταίροι, χαρακτηρίζοντας το γεγονός όχι απλά παράξενο αλλά και απαράδεκτο.

«Ασχολούμαι με το αποκαλούμενο “ελληνικό πρόβλημα” εδώ και πολλά χρόνια», λέει, για να διορθώσει τον εαυτό του αμέσως. «Οχι, όχι αποκαλούμενο πρόβλημα, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα.

Δεν συνεργάζονται με τον τρόπο που θα θέλαμε, διότι η ομάδα μας στην Αθήνα, τα τεχνικά κλιμάκια δεν επιτρέπεται να μπουν στα υπουργεία, γεγονός όχι μόνο περίεργο αλλά και απαράδεκτο».

Ομολογεί πως στο παρελθόν έχασε την υπομονή του με την Ελλάδα: «Περιμένω να μας πει η ελληνική κυβέρνηση εγκαίρως τι συμβαίνει. Χρειαζόμαστε σαφήνεια και δεν την παίρνουμε. Εν τω μεταξύ έχασα την υπομονή μου. Τώρα την ξανακέρδισα την υπομονή μου και δεν θέλω να την ξαναχάσω».

Παρ’ όλα αυτά, παραμένει αισιόδοξος πως δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει το politico. Aισιοδοξία που δεν έχει σχέση με συγκεκριμένη πρόοδο των εργασιών αλλά κυρίως με το απλό γεγονός ότι η εναλλακτική θα είναι απλά αφάνταστη.
Οταν του ζητείται, αρνείται να αναπτύξει εφιαλτικά σενάρια που δεν θεωρεί πάντως απίθανα και προειδοποιεί ότι η αποτυχία της Ελλάδας να τα καταφέρει θα έχει συνέπειες το εύρος των οποίων δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, αλλά αποκλείω 100% Grexit. Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία» δηλώνει. Προσθέτει πως τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και Ελλάδας άρχισαν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να διανύσουν πολύ δρόμο ακόμα.

Το politico δεν παραλείπει να αναφέρει πως ο ηλικίας 60 ετών Γιούνκερ έχει υψηλές προσδοκίες για την προεδρία του και όταν ανέλαβε περιέγραψε την ομάδα του ως «την τελευταία ευκαιρία», αναφερόμενος στην άποψη που έχει τα τελευταία χρόνια η κοινή γνώμη για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Διαβάστε επίσης