Προφυλάκιση Νο2 για τον Ανδρέα Μαρτίνη

Ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς απολογήθηκε σήμερα Τετάρτη (30/11) ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, Ανδρέας Μαρτίνης, κατηγορούμενος για απιστία στην υπηρεσία σχετικά με περίθαλψη με μεγάλες εκπτώσεις ή και σχεδόν δωρεάν σε επιφανή πρόσωπα και συγγενείς τους που φέρεται να ζημίωσαν το νοσοκομείο με ποσό άνω των €20.000.000.

Ωστόσο η ετυμηγορία του ανακριτή ουδόλως χαρμόσυνη ήταν για τον εορτάζοντα 75χρονο κατηγορούμενο, ο οποίος έξι μήνες μετά από την προφυλάκισή του για άλλο σκέλος της υπόθεσης των οικονομικών πεπραγμένων του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ,  «εισέπραξε» σήμερα και δεύτερη προφυλάκιση. Η κατηγορία σε βάρος του άλλοτε ισχυρού άνδρα του Ερυθρού Σταυρού, αφορά νοσηλείες είτε με μηδαμινές είτε χωρίς χρεώσεις, 50 προσώπων την περίοδο 2007-2010 μεταξύ των οποίων πολιτικοί, εκδότες, δημοσιογράφοι, υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη, γνωστοί καλλιτέχνες κ.λπ.

Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από έρευνα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση ο οποίος στο πόρισμά του αναφέρεται σε συνολικά 8.000 περιπτώσεις νοσηλειών για τις οποίες εντόπισε ισχυρά στοιχεία ότι έλαβαν παρανόμως εκπτώσεις. Από αυτές ο ανακριτής κ. Τσιρώνης συμπεριέλαβε στη δικογραφία τις επίμαχες 50 το κόστος των οποίων ήταν ιδιαίτερα υψηλό, με κατώτατο όριο κόστους τις 3.000 ευρώ.

Μεταξύ αυτών για τις οποίες ο κ. Μαρτίνης μετήχθη σε απολογία είναι οι νοσηλείες που παρασχέθηκαν από το «Ερρίκος Ντυνάν» σε τρεις πρώην πρωθυπουργούς και πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός τους, δέκα πρώην υπουργούς και τις οικογένειές τους, τρεις εκδότες, δύο σκηνοθέτες, έναν πρώην πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου, καθώς και έναν εισαγγελέα ενόσω ήταν εν ενεργεία.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται επίσης η δωρεάν νοσηλεία και του ίδιου του κατηγορούμενου και της συζύγου του. Τα πρόσωπα αυτά, σύμφωνα με την κατηγορία, νοσηλεύθηκαν με έκπτωση ακόμη και 100% από το Ίδρυμα, κάτι που προβλέπεται από το καταστατικό του αλλά μόνο για αναξιοπαθούντες.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναφέρονται στη δικογραφία είναι αυτή ασθενούς που έπρεπε να καταβάλει 355.000 ευρώ αλλά τελικά χρεώθηκε με ποσό 5.000 ευρώ, τα οποία πλήρωσε το ασφαλιστικό του ταμείο.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης μετά την απολογία του επέστρεψε στη φυλακή όπου κρατείται από τον περασμένο Μάιο μετά την απολογία του στους ανακριτές Διαφθοράς για την υπόθεση δωροδοκίας και νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ποσού 3,2 εκατομμυρίων μάρκων, χρήματα που του καταλογίζεται πως έλαβε ως δώρο από την εταιρία Hospitalia International για την επιλογή της, το 1998, σε προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο κ. Μαρτίνης αρνήθηκε την κατηγορία υποστηρίζοντας πως το ποσό είναι νόμιμο προερχόμενο από περιουσία της συζύγου του, επίσης κατηγορούμενης στην ίδια υπόθεση. Η κ. Μαρτίνη είχε αφεθεί ελεύθερη με χρηματική εγγύηση 600.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.

 

(Με στοιχεία από το in.gr)
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα