Αρχίζουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Αρχίζουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό όπως αποφάσισαν Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια δείπνου που είχαν στην Λευκωσία.Ο στόχος που τέθηκε και από τις δύο πλευρές είναι να πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Στις δηλώσεις του, ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συμφωνία προβλέπει εντατικοποίηση των συνομιλιών, συνάντηση στη Γενεύη, από τις 9 έως τις 11 Ιανουαρίου, κατάθεση χαρτών επί του εδαφικού στις 11 Ιανουαρίου και διάσκεψη για το Κυπριακό στις 12 του προσεχούς μηνός.

Στο δείπνο, που παρέθεσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, οι Ν. Αναστασιάδης και Μ. Ακιντζί ανασκόπησαν τη μέχρι στιγμής πορεία των συνομιλιών και έκαναν αυτοκριτική για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν.

Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε πως «ύστερα από μια δημιουργική διαβούλευση, απεφασίσθη, όπως επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες με εντατικοποιημένη τη μορφή επί όλων των κεφαλαίων, με διασταυρούμενη τη διαπραγμάτευση».

Χρονοδιάγραμμα

«Στις 9 Ιανουαρίου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Γενεύη, στις 11/1 θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12/1 θα συγκληθεί διάσκεψη για το Κυπριακό, «στην οποία θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά και όσα των εμπλεκομένων μερών απαιτείται», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη «μέχρι τις 9 Ιανουαρίου μεσολαβεί η εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των διαπραγματευτών και των ηγετών, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά, τα οποία υπάρχουν, διαφωνίες που υπάρχουν, θα γίνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και επί των έξι κεφαλαίων με διασταυρούμενη τη συζήτηση, έτσι ώστε να πετύχουμε περαιτέρω πρόοδο και να φτάσουμε επιτέλους κάποτε σε κάποιο τελικό στάδιο, που θα μας οδηγήσει είτε σε κατ’ ευχήν επιτυχία, είτε, αν δεν υπάρχει το περιθώριο πια, να γνωρίζει ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει».

«Θέλω να επαναλάβω τη δική μας αποφασιστικότητα και «από ό,τι έχω διαπιστώσει, και της άλλης πλευράς, επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε επιτυχή κατάληξη», επισήμανε.

Για την διάσκεψη σημείωσε ότι θα είναι πολυμερής.

Σε ερώτηση, τι θα συμβεί στις 12 Ιανουαρίου αν τα θέματα δεν κλείσουν, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε:

«Δεν θα οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση. Εκείνο το οποίο γνωρίζω με βάση τα όσα μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει, υπάρχει μεγάλο περιθώριο να καταλήξουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων και συνεπώς κατά την τριήμερη σύνοδο της Γενεύης να ολοκληρώσουμε κατ’ ευχή και προς όφελος και των δύο κοινοτήτων τις συνομιλίες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα