Αυτός είμαι και αυτά μπορώ

Ποιος είναι ο Άλεξ Κάλας; Ο νέος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Άρης. Θέλετε περισσότερα για το ποιόν του; Στη διάθεσή σας το περίγραμμα της φιλοσοφίας που τον διέπει, διά στόματος του ιδίου…

Ο Άλεξ Κάλας αποτελεί μία από τις τελευταίες προσπάθειες της οικογένειας του Άρη να παραμείνει όρθιος και να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ομογενής επιχειρηματίας και αδερφός του προπονητή, Δημήτρη Καλαϊτζίδη, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία επί της ουσίας συστήθηκε στους οπαδούς του Άρη και περιέγραψε τη γενικότερη φιλοσοφία του, ξεκαθαρίζοντας ευθύς εξ αρχής ότι στόχος της εταιρίας θα είναι το κέρδος, ώστε όλοι να αποκομίζουν οφέλη από αυτό. Ο λόγος στον ίδιο και στις θέσεις που εξέφρασε:

«Καλησπέρα. Να σας ευχαριστήσουμε που ήρθατε να βοηθήσετε σε αυτήν την προσπάθεια. Κατά κάποιο τρόπο θα ήθελα να θέσω κάποιους κανόνες. Τα ελληνικά μου είναι εξίσου καλά όσο και τα δικά σας, αλλά μετά από 31 χρόνια σκέφτομαι σε άλλη γλώσσα και αυτό πιθανώς πάνω στην κουβέντα να μας προκαλέσει κάποιες καθυστερήσεις. Είναι μία φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή. Θέλω να βοηθήσω και τον αδελφό μου ο οποίος είναι μέρος αυτού εδώ και κάποιο άνθρωπο που δεν είναι εδώ τώρα και του χρωστάω πολλά.

Θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι και να ζητήσω την προσοχή σας, γιατί ως ΜΜΕ μερικές φορές κάποια πράγματα φεύγουν ανεξέλεγκτα. Καταλαβαίνω πως η πρόθεση σας είναι καλή, παρόλα αυτά εσείς διαμορφώνετε τη γνώμη του κοινού. Οι άνθρωποι θα ακούσουν πιο εύκολα εσάς, παρά τη δική τους γνώμη. Εάν δεν έχουν, εσείς τη διαμορφώνετε.

Σήμερα είναι λίγο πρώιμο να μιλήσουμε για το τι συνέβη τον προηγούμενο μήνα, στο οποίο προσπαθήσαμε να βάλουμε αυτό το… σπίτι σε τάξη. Έχω πλήρη επίγνωση όλων συνθηκών. Πολλοί θα προσπαθήσουν να πουν κάτι γιατί είναι φθηνό. Όπως λένε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το χρήμα είναι αυτό που μιλάει. Πριν λίγο καιρό διάβασα ένα άρθρο σχετικά με ένα παιδί από άλλη ομάδα, τελικά όμως κατάλαβα πως αυτό που χρειάζεται είναι το κεφάλαιο. Δεν υπάρχει χρόνος για λόγια, αλλά για πράξεις. Έχω επίγνωση των καταστάσεων που έχω αναμειχθεί, το βάρος που έχω ζητήσει να σηκώσω και όλους τους ήρωες που παίρνω μαζί μου.

Θα μιλήσω λίγο για μένα. Ήρθα εδώ όταν ήμουν 3 ετών. Έζησα στην Ανάληψη, πήγα στο 4ο δημοτικό και μετά στο 5ο γυμνάσιο. Το 1984 πήγα στην Αμερική. Θέλω να είμαι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Είμαι όπως εσείς και τίποτε περισσότερο. Δεν είναι η θέση μου να σας πω πόσο φανατικός φίλος του Άρη είμαι. Δεν θα το ακούσετε από μένα αυτό. Φανατικός δεν είμαι σε τίποτα.

Έτσι λοιπόν το ερώτημα που μένει είναι πως αποφάσισα να εμπλακώ. Είναι μία μίξη αποφάσεων, γιατί για μένα αυτό είναι δουλειά, επαγγελματισμός. Όταν φεύγεις μακριά από την πατρίδα σου, γίνεσαι πολύ περισσότερο Έλληνας. Παράξενο, αλλά αληθινό. Ίσως να μην το έχετε καταλάβει, αυτή είναι η αλήθεια. Όσο περισσότερο μένεις έξω από την πατρίδα σου, τόσο πιο Έλληνας γίνεσαι. Και αυτό ίσως σας δώσει μία εξήγηση γιατί όλο το κεφάλαιο φεύγει από τη χώρα και εγώ έρχομαι ξανά πίσω.

Το χρήμα είναι κάτι που με ενδιαφέρει πάρα πολύ, αλλά είναι και ένα μέσο για να γίνουν τα όνειρα μου πραγματικότητα. Τίποτα δεν μπορεί να συμβεί αν δεν έχουμε ένα όνειρο. Και οι πιο βαθιές σκέψεις που έχετε για το Άρη, δεν θα γίνουν αν δεν υπάρχει όνειρο.
Σχετικά με την έννοια της λέξης κέρδος, πηγαίνεις στο κρεοπωλείο, αλλά δεν περιμένουμε ο χασάπης να μοιραστεί κάτι μαζί μας χωρίς να έχει κέρδος. Θα θέλατε να έρθει ένας άνθρωπος σε αυτή την θέση και να χάνει χρήματα κάθε χρόνο; Σίγουρα όχι. Δεν είναι κακό κάποιος να έχει κέρδος, για αυτό μην το παίρνετε στραβά όταν ακούτε αυτή τη λέξη. Αν έχω εγώ κέρδος, τότε και η ομάδα θα έχει κέρδος.

Αυτή τη στιγμή ο σύλλογος χρειάζεται ένα άτομο με ακεραιότητα και το οποίο μπορεί να εμπιστευτεί. Χρειάζεται ένα άτομο που θα επιδείξει όλες τις ικανότητες και τις αρετές που χρειάζεται. Όσα κατέχει ο κόσμος του Άρη. Όποτε χρησιμοποιώντας μία παροιμία, σε αυτή τη ζωή δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα. Εάν κάποιος σας προσφέρει κάτι δωρεάν, να έχετε το νου σας, γιατί κάποιος θα πληρώσει το τίμημα. Πάντα με το κέρδος, κάποιος πληρώνει το τίμημα.

Δεσμεύομαι να έχω διαφάνεια, δεσμεύομαι υπευθυνότητα και διάρκεια σε αυτό που κάνουμε. Ξαναθυμίζω πως έχω επίγνωση των συνθηκών που εισέρχομαι. Και για αυτούς που ίσως το καταλαβαίνουν τώρα, αυτός είναι ο ορισμός της δικαιοσύνης.

Μέχρι στιγμής δεν σας έχω πει κάτι που δεν ξέρετε. Πλέον είναι θέμα πιο πολύ να κοπιάσουμε για αυτό που θέλουμε να κάνουμε και όχι να δίνουμε έμπνευση στους άλλους. Είναι περίπου μόνο 1% η έμπνευση και το υπόλοιπο είναι ιδρώτας, κόπος. Για αυτό προτιμώ να σηκώνω τα μανίκια μου και να πηγαίνω στη δουλειά. Υπάρχει και ένα θέμα, ότι καλώς ή κακώς όλοι κάνουμε λάθη. Σίγουρα υπάρχει περίπτωση να πέσουμε, αλλά θα σηκωθούμε και δεν θα χάσουμε τον δρόμο μας. Και θα υπάρχει μόνο κέρδος. Το 1984 όταν έφυγα, είχα εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Και όταν λέω ότι θα κερδίσουμε όλοι, θα κερδίσουμε. Και εγώ και ο Άρης και όλοι θα είμαστε χαρούμενοι.

Για το μέλλον και πως θα είναι, θα προτιμούσα να σας πω τους αριθμούς του λόττο. Σε μερικές περιπτώσεις δεν μπορείς να βάλεις το φορτίο μπροστά από το άλογο. Δεν θέλω να ακουστώ σαν να μιμούμαι κάποιον άλλον, αλλά αυτοί είναι οι στόχοι μας. Να ανέβουμε, να τελειώσουμε την εκκαθάριση, να δημιουργήσουμε μία νέα εταιρία και θα ήθελα να συνεργαστώ με τον ΑΣ για να κάνω όλα τα παραπάνω. Αυτή η συνεργασία είναι βασική, γιατί δεν είμαι ο Ζορό και κανένας φυσικά δεν είναι.

Ελπίζω να έχουμε έναν έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου τον Ιούνιο. Παρόλα αυτά αν δεν συμβεί αυτό, είναι μία καλή άσκηση. Ξέρω που ήρθα και έχω πλήρη επίγνωση των συνθηκών. Το άλλο ερώτημα είναι αν θα έκανα όλη αυτή τη διαδικασία αν δεν ήταν ο αδελφός μου. Η απάντηση είναι όχι.

Όσον αφορά το μέλλον, θέλουμε δυνατές βάσεις. Να οργανώσουμε την ομάδα σε κάθε τομέα. Επίσης επιθυμώ στο μέλλον να επανακτήσουμε και το προπονητικό κέντρο, γιατί και αυτό θα μπει στην εκκαθάριση. Θα ήθελα στο μέλλον πάνω από όλα να έχουμε πολύ καλούς αθλητές. Είτε στο ποδόσφαιρο είτε στο μπάσκετ. Θέλω να τους μεγαλώσουμε σε κάποιο σοβαρό αθλητικό κέντρο. Το ξέρω ότι είναι πρώιμο μέχρι κάποιο σημείο όλο αυτό, επειδή όμως θέλατε να με γνωρίσετε, για αυτό και είμαι εδώ».

Για το πώς περιμένει να βγάλει κέρδος σε μία χώρα όπου το ποδόσφαιρο δεν αποδίδει για τις ομάδες, πέραν του Ολυμπιακού: «Σίγουρα υπάρχουν μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις. Υπάρχει και στην ελληνική αγορά θέση για μικρότερες ομάδες οικονομικά, όπως εμείς. Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, έχουν μία διαφορετική βάση φιλάθλων, χάνουν όμως κόσμο από τα γήπεδα. Πρέπει να το ερευνήσουμε και αυτό. Αν μπορούμε να δώσουμε θέαμα στον κόσμο, σίγουρα όλα μπορούν να αλλάξουν».

Ο Χένες είναι φίλος μου 20 χρόνια και ο Φίτιχ είναι φίλος του φίλου μου. Δεν μπορώ να βάλω τα λόγια τα δικά μου, στο δικό τους στόμα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να πουληθεί ή να αγοραστεί από την ομάδα. Για να το πάμε και περισσότερο, ούτε εγώ έχω κάτι δικό μου.

Θα ήθελα αύριο το πρωί να έχουμε κέρδος. Στον επιχειρηματικό κόσμο, μπορείς να επανακτήσεις το κεφάλαιο σου μέσα σε 7 χρόνια. Δηλαδή να σου έρθει πίσω το 50% των χρημάτων σου. Μαζί με τους τόκους, έχει πάλι το κεφάλαιο σου. Αυτά είναι σχέδια οικονομικά για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν μιλάς για μία επένδυση με υψηλό ρίσκο, μιλάς και για υψηλότερο κέρδος.

Δεν νομίζω ότι έχω ζήσει μία μέρα στη ζωή μου, στην οποία δεν μου έχουν βάλει μία τρικλοποδιά. Αυτό συμβαίνει στις ζωές όλων. Εμένα δεν με ενοχλεί. Είναι σαν την περίπτωση που κυνηγάς κάποιο θήραμα. Ξέρεις τι να κυνηγήσεις, δεν χάνεις τον στόχο σου. Αν χρειάζεστε το σώμα μου, θα είμαι εδώ. Αλλιώς έχω τον αδελφό μου ο οποίος είναι εδώ. Την προηγούμενη φορά που δεν κατάφερα να μπω στον Άρη, ήταν αποκαρδιωτικό, αλλά όχι αρκετά. Γύρισα πίσω λόγω του αδελφού μου.

Ανέλαβα μία δέσμευση πριν τρεις μήνες. Αυτή η δέσμευση διατηρείται ακόμα. Οποιαδήποτε στιγμή είμαι έτοιμος να βοηθήσω οικονομικά. Όσον αφορά την επόμενη χρονιά, ελπίζουμε πως θα πάρουμε την πλειοψηφία των μετοχών της νέας εταιρίας, για να υπάρχει και ένα κέρδος. Και φυσικά θα λέω να βάλω ακόμα 500 χιλιάδες δολάρια για τη νέα χρόνια και πιστεύω εν συνεχεία την τρίτη χρονιά, θα βάλω το αντίστοιχο ποσό και στο τέλος όλα θα έχουν αλλάξει. Είναι κάτι που θα κάνω ο ίδιος και όχι με τη βοήθεια κάποιου άλλου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα