Α. Σαμαράς: Η πόρτα της Ε.Ε. πρέπει να μείνει ανοιχτή για την Ουκρανία

Τη λύπη του για την άρνηση της Ουκρανίας να υπογράψει συμφωνία εμπορικής σύνδεσης με την Ε.Ε. εξέφρασε ο Αντ. Σαμαράς κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης με τις χώρες της Ανατολικής Συνεργασίας, που διεξάγεται στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Δήλωσε ωστόσο ότι «σέβεται την απόφαση» και τόνισε πως «η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να παραμείνει ανοικτή για μία μελλοντική υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης».

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα, που θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014 «θα λειτουργήσει με προθυμία στην εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται σήμερα, προκειμένου να προωθήσει την επόμενη φάση του προγράμματος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης».

«Για εμάς», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, «η Ανατολική Εταιρική Σχέση είναι ένα έργο με στόχο την ένταξη όλων και όχι την κατάρτιση νέων διχαστικών γραμμών κατά μήκος του χάρτη της Ευρώπης».

Τόνισε ακόμη ότι η Ε.Ε. έχει παράδοση στο να δημιουργεί μία σταθερή βάση προσέγγισης μεταξύ των χωρών και αυτό, όπως είπε, θα πράξει και με τις χώρες της Ανατολικής Συνεργασίας.

Τέλος, ανέφερε ότι η ελληνική προεδρία θα προωθήσει την άρση των εμποδίων στις μετακινήσεις πολιτών και προγράμματα για κατάργηση της βίζας, που είναι αίτημα που του εξέφρασε χθες και ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Διαβάστε επίσης