ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: “Δεν κατάλαβα τι επιδιώκαμε με το να καλέσουμε τον Ερντογάν στην Ελλάδα”

Τη θέση ότι δεν είναι αντιληπτό τι επιδίωκε η ελληνική κυβέρνηση με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε ο, Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου και τα όσα ειπώθηκαν χθες μεταξύ του κ. Ερντογάν και του προέδρου Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου κατά τη συνάντησή τους το μεσημέρι σημείωσε ότι δεν είναι συνηθίζεται η τηλεοπτική διαπραγμάτευση και υπογράμμισε ότι ειπώθηκαν οι θέσεις της χώρας.

«Δεν  συνηθίζεται να διεξάγεται μία τηλεοπτική διπλωματική διαπραγμάτευση, μάλιστα επί λεπτομερειών, με ανταλλαγή επιχειρημάτων» τόνισε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη και πρόσθεσε: «Στις διπλωματικές επαφές κυριαρχεί το στοιχείο της εμπιστευτικότητας, του απορρήτου και στην αρχή ανταλλάσσονται κάποια τυπικά λόγια που δημιουργούν ένα κλίμα σχετικά φιλικό κάθε φορά, προκειμένου να μπορεί να διεξαχθεί μία ουσιαστική συζήτηση και στο τέλος γίνονται κάποιες ανακοινώσεις, οι οποίες απηχούν τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί με στόχο πάντοτε να διατηρούνται οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοικτοί, να διατηρείται η σταθερότητα, η ειρήνη, η δυνατότητα επικοινωνίας και επαφής και, έτσι, να υπάρχει ένα κεκτημένο από κάθε συνάντηση, ένα κεκτημένο βελτίωσης των διμερών ή πολυμερών σχέσεων, εν προκειμένω των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Νομίζω ότι ειπώθηκαν οι θέσεις της χώρας. Δεν έχω καταλάβει, για να είμαι ειλικρινής, τι επιδιώκαμε εμείς όταν οργανώσαμε αυτήν την επίσκεψη, γιατί εμείς απευθύναμε την πρόσκληση κι εμείς οργανώσαμε την επίσκεψη. Θέλω να ελπίζω ότι ειπώθηκαν πράγματα στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας και σε επίπεδο Πρωθυπουργού, και στις συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες, τα οποία έχουν ουσία και τα οποία προωθούν τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής”.

Αναφερόμενος στο αν ήταν ορθή η στάση του προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Βενιζέλος είπε «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ένα άβουλο ή ένα άφωνο πρόσωπο. Η Ελληνική Δημοκρατία είχε κατά καιρούς Προέδρους Δημοκρατίας οι οποίοι ήταν πάρα πολύ εύγλωττοι και ικανοί διεθνείς παραστάτες της χώρας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο διεθνής παραστάτης της χώρας, αλλά με την προσυπογραφή, δηλαδή με την ευθύνη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είναι αυτή που καθορίζει την εξωτερική πολιτική και, προφανώς, όσα λέει ο Πρόεδρος είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, τελούν υπό την έγκριση της κυβέρνησης και δεσμεύουν τη χώρα. Αυτά που λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτά που λέει ο Πρωθυπουργός και αυτά που λέει ο Υπουργός Εξωτερικών κάθε φορά, δημιουργούν διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας».

Διαβάστε επίσης