Βρετανία: Στα επίπεδα του 1975 η ανεργία, μόλις στο 4,3%

Στα χαμηλότερα επίπεδα –από το μακρινό 1975- διαμορφώνεται το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία, με τους μισθούς όμως να υπολείπονται έναντι του πραγματικού κόστους διαβίωσης.

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας. Τα σημερινά στοιχεία κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να κάνει μεγαλύτερες υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τους μισθούς του δημόσιου τομέα, μία ημέρα αφού η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμφώνησε να χαλαρώσει τους επταετείς μισθολογικούς περιορισμούς για κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Η υποχώρηση του ποσοστού της ανεργίας στο 4,3% τον Ιούλιο, όταν η Βρετανία δημιούργησε θέσεις εργασίας με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2015, ίσως προσφέρει επιχειρήματα για τη μειοψηφία των αξιωματούχων της Τράπεζας της Αγγλίας, που πιέζουν για μια αύξηση των επιτοκίων.

Μικρότερες αυξήσεις

Ωστόσο, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,1% σε σχέση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters που ανέμεναν να αυξηθούν κατά 2,3%, σε μια ακόμα ένδειξη αδυναμίας της οικονομίας μετά την περυσινή ψήφο υπέρ του Brexit. Η στερλίνα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων καθώς η αγορά εκτίμησε ότι τα αδύναμα στοιχεία για τους μισθούς μειώνουν την πιθανότητα η Τράπεζα της Αγγλίας να υιοθετήσει ένα πιο επιθετικό τόνο κατά την επικείμενη συνεδρίασή της.

Την ίδια ώρα, η αύξηση του πληθωρισμού στη Βρετανία –που διαμορφώθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο- είναι κυρίως αποτέλεσμα της υποχώρησης της λίρας μετά το περυσινό δημοψήφισμα υπέρ του Brexit. Η υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος διέβρωσε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και οδήγησε σε επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών, που αποτελούν τον βασικό κινητήριο μοχλό της βρετανικής οικονομίας.

Σε πραγματικούς όρους, οι μισθοί βαίνουν μειούμενοι από τον Απρίλιο και μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 0,4% τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης