Βρετανία: Brexit σημαίνει Brexit, δεν υπάρχει «κρυφή πόρτα» με την Ε.Ε.

Με κοινή τους συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Telegraph, δύο Βρετανοί υπουργοί (ο επί Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο επί του Εμπορίου Λάιαμ Φοξ) ξεκαθαρίζει ότι η χώρα δεν θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω κάποιας «κρυφής πόρτας» και θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit το 2019.

Αφού διχάσθηκαν σχετικά με την ανάγκη μιας ενδεχόμενης μεταβατικής περιόδου μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., η οποία προβλέπεται να γίνει τον Μάρτιο του 2019, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, υποστηρικτής της λύσης αυτής, και ο υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ, ο οποίος είχε αντιταχθεί σ’ αυτή, φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει σε προσέγγιση των απόψεών τους. «Θέλουμε η οικονομία μας να παραμείνει ισχυρή και δυναμική σ’ αυτή την περίοδο αλλαγής. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις πρέπει να μπορούν να είναι σίγουρες ότι δεν θα βρεθούν στο χείλος του γκρεμού όταν εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μόλις 20 μήνες», γράφουν.

«Γι’ αυτό πιστεύουμε πως μια περιορισμένη μεταβατική περίοδος θα είναι σημαντική για να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντά μας και να προσφέρουμε στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ασφάλεια», συνεχίζουν, «όμως (αυτή η μεταβατική περίοδος) δεν μπορεί να είναι επ’ αόριστον. Δεν μπορεί να είναι μια κρυφή πόρτα για παραμονή στην ΕΕ».

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, «το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται έξω από την τελωνειακή ένωση και θα είναι μια ‘τρίτη χώρα’, όχι μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών», διαβεβαιώνουν οι υπουργοί.

Διαβάστε επίσης