Γεμίζουν τα ταμεία οι επιστροφές από τις συντάξεις «μαϊμού»

Τα ταμεία του ελληνικού κράτους αρχίζουν να γεμίζουν σιγά-σιγά. Σίγουρα δημιουργεί αισιοδοξία η είδηση ότι μετά από σοβαρές και συντονισμένες ενέργειες 136,6 εκατομμύρια ευρώ επιστράφηκαν στο ελληνικό δημόσιο, τα οποία αφορούσαν σε αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις. Σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε 13,6 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσόν που έχει επιστραφεί, ενώ αναζητούνται ακόμη 12,4 εκατομμύρια ευρώ. Η απάντηση αυτή στάλθηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της έρευνας και του εντοπισμού των παράνομων συντάξεων, για τη διαδικασία επιστροφής των χρημάτων, αλλά και την ποινική διαδικασία που τυχόν κινείται.

«Η υπηρεσία συντάξεων, έχει κάνει κατά καιρούς στοχοποιημένους ελέγχους σε συνταξιούχους του Δημοσίου (χήρες, άγαμες θυγατέρες, διασταυρώσεις θανάτων με TAXIS κ.λπ.). Αναζητήθηκαν συνολικά 26 εκατομμύρια ευρώ για μαϊμού-συντάξεις. Έχουν επιστραφεί συνολικά 13,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναζητούνται ακόμη 12,4 εκατομμύρια. Η διαδικασία αναζήτησής τους είναι σε εξέλιξη», όπως αναφέρει το έγγραφο με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Σταϊκούρας.
Τα τελευταία αποτελέσματα (Μάρτιος 2013) της καταγραφής συνταξιούχων, η οποία διεξήχθη από 15.03.2012 έως 31.10.2012, και συνεχίζεται ακόμη στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεδομένου ότι ακόμη προσέρχονται συνταξιούχοι για απογραφή, δεν έχουν καταγραφεί 2.277 συνταξιούχοι (επί συνόλου 429.823 συνταξιούχων του Δημοσίου). Από αυτούς 1.018 περιπτώσεις είναι συνταξιούχοι ΟΓΑ/Εθνικής Αντίστασης. Η σύνταξή τους έχει ανασταλεί από 01.10.2012.

Για την αναζήτηση  των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων, ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2703/99 (αναζήτηση ποσών από τον λογαριασμό του συνταξιούχου μέσω ΔΙΑΣ ΑΕ) και του Ν. 2972/2001 (αναζήτηση από την Τράπεζα των συνδικαιούχων του λογαριασμού).

Μέσα σε ένα μήνα οι συνδικαιούχοι καλούνται να επιστρέψουν το ποσό, ωστόσο στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν καταλογίζονται με αυτό στη ΔΟΥ τους. Εάν δεν υπάρχουν συνδικαιούχοι του λογαριασμού, η ίδια διαδικασία ακολουθείται για τους κληρονόμους του θανόντος συνταξιούχου.
Σε περίπτωση που ολοκληρώνεται η διαδικασία αναζήτησης χωρίς αποτέλεσμα, οι συνδικαιούχοι/κληρονόμοι παραπέμπονται στον εισαγγελέα, αφού έχει προηγηθεί εις βάρος τους καταλογισμός στην αρμόδια ΔΟΥ για αχρεωστήτως εισπραχθέντα ποσά.

ΣΩ. ΛΕ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα