Γιατί «μπλοκάρει» η έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

 Το «ταβάνι χρέους» του ΔΝΤ αποτελεί το εμπόδιο για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα.  Αυτό επικαλείται το Bloomberg. σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που γνωρίζουν καλά το θέμα.

 Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο πως το ΔΝΤ, που αναμένεται να συζητήσει την Πέμπτη μια νέα γραμμή πίστωσης προς την Ελλάδα, έχει βάλει «ταβάνι» στο χρέος της χώρας. Το «πλαφόν» χρέους περιλαμβάνεται σε μια σειρά εγγράφων στα οποία συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές και το ΔΝΤ, που προετοιμάστηκαν πριν τη συνάντηση του ΔΣ του Ταμείου. Στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνεται επιστολή πρόθεσης και περιγραφή των παραμέτρων και δεσμεύσεων για τη διάσωση και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει η Αθήνα.

 Το «πλαφόν» είναι τέτοιο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που η χώρα δεν μπορεί να εκδώσει άλλο χρέος μέχρις ότου αποπληρώσει μέρος αυτών που οφείλει, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου, όταν θα αποπληρώσει άλλα 4 δισ. ευρώ σε ομόλογα που έχει η ΕΚΤ.

 Ωστόσο, ένας από τους αξιωματούχους είπε πως ακόμα και μετά την αποπληρωμή της ΕΚΤ, το συνολικό απόθεμα χρέους θα παραμείνει υπερβολικά υψηλό για να εκδοθούν νέα ομόλογα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

 Οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις εκτιμούν πως το ζήτημα θα διευθετηθεί γρήγορα και πως η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει πρόσβαση στις αγορές σύντομα.

 

Ένας τρόπος για να διευθετηθεί το ζήτημα θα είναι η Ελλάδα να βγει στις αγορές χωρίς να αυξήσει άμεσα το χρέος, εκδίδοντας αντιθέτως εργαλεία όπως swaps, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το προφίλ των ωριμάνσεων χωρίς να αυξάνουν το συνολικό χρέος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα