Γκιουλέν: Ασκούνται πιέσεις χειρότερες και από πραξικόπημα

 Για τις πιέσεις που ασκούνται στο θρησκευτικό του τάγμα από τον Ταγίπ Ερντογάν και οι οποίες  είναι χειρότερες ακόμα και από πραξικόπημα, όπως τις χαρακτήρισε,  μίλησε ο  Φετουλάχ Γκιουλέν σε συνέντευξή του.

Πιο συγκεκριμένα, ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν δήλωσε σήμερα ότι οι πιέσεις οι οποίες ασκούνται στο θρησκευτικό του τάγμα από την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ χειρότερες ακόμη και από εκείνες την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από στρατιωτικά καθεστώτα, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην Zaman, η οποία θεωρείται μια εφημερίδα που εκπροσωπεί την αδελφότητα της οποίας ηγείται.

«Αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα είναι δέκα φορές χειρότερο από αυτό που είχαμε υποστεί κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών πραξικοπημάτων», δήλωσε ο επικεφαλής του ισχυρού κοινωνικού και θρησκευτικού κινήματος Χιζμέτ («Υπηρεσία»), το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής κρίσης η οποία εκτυλίσσεται το τρέχον διάστημα στην Τουρκία.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια παρόμοια μεταχείριση (σ.σ. όπως εκείνη των πραξικοπηματιών) αλλά αυτή τη φορά από τα χέρια πολιτών οι οποίοι έχουν την ίδια θρησκευτική πίστη με εμάς», είπε ο Γκιουλέν, αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από το 1999.

Το κίνημά του είχε αντιμετωπίσει πολλές διώξεις από τη δικαιοσύνη μετά τα στρατιωτικά πραξικοπήματα -τέσσερα μετά το 1960- και πάνω απ’ όλα μετά από αυτό της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 για τη δράση του εναντίον του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Ο Γκιουλέν επέκρινε έντονα τον Ερντογάν, χωρίς να τον κατονομάσει, ότι επιδιώκει ασταμάτητα να βλάψει το κίνημά του, το οποίο ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατηγορεί ότι συνωμοτεί εναντίον του ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου και των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου.

«Μου προκαλούν βαθιά θλίψη όλα αυτά αλλά θα περάσουν, έχω υπομονή», πρόσθεσε.

Το κίνημα του Γκιουλέν, το οποίο ανήκει στο ίδιο ισλαμοσυντηρητικό κίνημα από το οποίο προήλθε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), υποστήριζε σθεναρά επί σειρά ετών το κυβερνών από το 2002 κόμμα αυτό, ιδίως συμβάλλοντας να μειωθεί η ιστορική επιρροή του στρατού στην τουρκική πολιτική ζωή.

Αλλά οι δύο συμμαχικές αυτές δυνάμεις διεξάγουν πλέον έναν ανελέητο πόλεμο, μετά την αποκάλυψη στα μέσα Δεκεμβρίου ενός σκανδάλου διαφθοράς το οποίο κλυδωνίζει την κυβέρνηση και προκαλεί πολιτική κρίση.

Ο Ερντογάν κατηγορεί την αδελφότητα, «μια οργάνωση η οποία έχει δημιουργήσει ένα κράτος εν κράτει», όπως υποστηρίζει, ότι ενορχήστρωσε τις έρευνες για τις υποθέσεις διαφθοράς οι οποίες στοχοθετούν τον ίδιο και στενούς του συνεργάτες με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνησή του, κάτι που το Χιζμέτ αρνείται.

Διαβάστε επίσης