«Γκριζάρει» περιοχές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων η Τουρκία

Ξεκάθαρη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στους Φούρνους, στην  Ικαρία και στη Σάμο από τους Τούρκους που “γκριζάρουν” περιοχές  στο Αιγαίο με την έκδοση NAVTEX όπου επιχειρούν να ακυρώσουν επιστημονική έρευνα του σκάφους RV Herculesστο νησί, ακόμη και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Οι ελληνικές Αρχές εξέδωσαν την περασμένη Τρίτη την NAVTEX346/17 (HA52) με την οποία ανακοινώνεται η έναρξη επιστημονικής ερευνάς από το RV Hercules «μέχρι νεοτέρας» σε περιοχές μεταξύ Φούρνων, Ικαρίας και Σάμου.

Βεβαίως στην NAVTEX είχε αναφερθεί λανθασμένα και ένα σημείο με συντεταγμένη η οποία αφορούσε τουρκικό έδαφος έναντι της Χίου. Και είναι προφανές το λάθος καθώς επρόκειτο για χερσαία περιοχή οπού βεβαίως δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθούν έρευνες από… σκάφος.

Παρ όλα αυτά η Τουρκία με την NAVTEX 638/17 έσπευσε να δηλώσει ότι η ελληνική αναγγελία είναι εντελώς άκυρη, αφού σύμφωνα με τον τουρκικό ισχυρισμό, εκδόθηκε από «μη εξουσιοδοτημένο Σταθμό».

Το RV Hercules έχει ξεκινήσει τις έρευνες του και το μεσημέρι της Τέταρτης έπλεε στην περιοχή των Φούρνων.
Η Τουρκία συστηματικά το τελευταίο διάστημα εκδίδει NAVTEX για να χαρακτηρίσει «άκυρες» τις ελληνικές αναγγελίες είτε αφορούν ασκήσεις είτε επιστημονικές έρευνες ακόμη και στο μέσο του Αιγαίου.
Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας να εκδίδει αναγγελίες για την διευκόλυνση και ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου εντός του FIR Αθηνών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα