Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το πλήρωμα του πλοίου που μετέφερε όπλα στους τζιχαντιστές

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε στο πλήρωμα του Ηaddad1, του πλοίου που  μετέφερε όπλα στο Ισλαμικό Κράτος και “πιάστηκε” στην Κρήτη.

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με την παρουσία ανδρών των ειδικών δυνάμεων οδηγήθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου τα μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου στα αμπάρια του οποίου βρέθηκαν κοντέινερ με περίπου 5.000 όπλα και μισό εκατομμύριο σφαίρες.

Οι επτά ναυτικοί, από την Αίγυπτο, την Ινδία και τη Συρία οδηγήθηκαν αργά χθες το βράδυ ενώπιον του εισαγγελέα Ηρακλείου ο οποίος άσκησε σε βάρος τους δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για λαθρεμπόριο όπλων. Όλοι τους πήραν προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσουν την απολογία τους στον ανακριτή την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν χθες οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος και των στελεχών του Τελωνείου Ηρακλείου στο φορτίο του υπό σημαία Βολιβίας πλοίου, που εντοπίστηκε την περασμένη Τρίτη στα ανοιχτά της Ιεράπετρας.

«Ολοκληρώθηκε μεσημβρινές ώρες σήμερα (σ.σ. χθες Πέμπτη), η αποσφράγιση και ο έλεγχος του συνόλου των εμπορευματοκιβωτίων του Φ/Γ “HADDAD 1”. Από την καταμέτρηση που πραγματοποίησαν στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων, προέκυψε ότι η τελική συνολική ποσότητα του μεταφερόμενου οπλισμού και πυρομαχικών ανέρχεται σε 4.881 όπλα και 491.950 σφαίρες.

Επιπρόσθετα, σε επτά εμπορευματοκιβώτια βρέθηκε μεγάλη ποσότητα χαρτοκιβωτίων τσιγάρων, η καταμέτρηση των οποίων συνεχίζεται ενώ αναμένεται και ο έλεγχος των σχετικών φορτωτικών εγγράφων προς διαπίστωση της νομιμότητας μεταφοράς τους.

Παράλληλα, το επταμελές πλήρωμα του πλοίου έχει προσαχθεί, ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου».

Εντός της ημέρας, θα ξεκινήσει ο έλεγχος των τελωνειακών στα παραστατικά για τα χαρτοκιβώτια των τσιγάρων που βρέθηκαν σε κοντέινερ στο Haddad1. Παρά το γεγονός ότι για το φορτίο υπάρχουν παραστατικά, ωστόσο οι τελωνειακοί θα πρέπει να ερευνήσουν εξονυχιστικά τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου φορτίου.

plio 1

plio 2

plio 3

plio 4

Διαβάστε επίσης