«Δεν θα υπάρξουν πλέον μνημόνια»

Τέλος των μνημονίων προανήγγειλε στην Ελλάδα ο Πιέρ Μοσκοβισί σε άρθρο του στα “ΝΕΑ” ενώ περιέγραψε ακόμα τις ελαφρύνσεις που θα έχει στο κοντινό μέλλον η χώρα μας, τα επιτεύγματα του προγράμματος διάσωσης, αλλά και τις υποχρεώσεις που θα συνεχίσει να έχει 

Ο Πιερ Μοσκοβισί αναγνωρίζει ότι το ανθρώπινο κόστος της κρίσης ήταν πολύ υψηλό και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ελληνικός λαός, συμπληρώνοντας όμως ότι τα επιτεύγματα του προγράμματος είναι σαφή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι “ένα δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 15% του ΑΕΠ έχει σχεδόν εξαλείφει”. Παράλληλα, κάνει λόγο για “μια σειρά πρωτόγνωρων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, οι οποίες θέτουν τις βάσεις για μια πιο σταθερή Ελλάδα.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος προειδοποιεί ότι το δημόσιο χρέος που φτάνει στο 180% του ΑΕΠ παραμένει πρόβλημα, “το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά”.

Ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτηρίζει “άριστη” τη συνεργασία με την κυβέρνηση Τσίπρα για την τρίτη αξιολόγηση και θεωρεί ότι θα τελειώσει αμέσως μόλις ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, “το Eurogroup συμφώνησε ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την ελάφρυνση του χρέους κατά τρόπο που θα συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας”. Συμπληρώνει ότι παράλληλα θα ληφθούν και οι αποφάσεις για το μελλοντικό πλαίσιο στήριξης της χώρας. Αποσαφηνίζει δε, ότι οι λεπτομέρειες αυτών των αποφάσεων δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι οικονομικές πολιτικές θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζονται Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.
“Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθούν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα”, συμπληρώνει.

Τέλος ο κ. Μοσκοβισί συνεχίζει αναφέροντας, “ας είμαστε σαφείς: δεν θα υπάρξουν πλέον μνημόνια – και, υπό την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα εφαρμοστούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει ανάγκη για πρόσθετη λιτότητα“.

Διαβάστε επίσης