“Δεν κινδυνεύουμε να καταρρεύσουμε αλλά να ρημάξουμε”

Στη γερμανική εφημερίδα Die Ζeit μίλησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ελληνική οικονομία και γενικότερα την πορεία της χώρας. 

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος. Δεν διατρέχουμε πλέον τον κίνδυνο της κατάρρευσης αλλά θα μπορούσαμε να ρημάξουμε» λέει αρχικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι «στο εξωτερικό θεωρούν ότι το τρίτο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να εφαρμοστεί και με αυτό είναι ικανοποιημένοι. Εγώ δεν είμαι, διότι η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι παραπάνω από το να τσεκάρει τα μέτρα που της ζητούνται». Σημειώνει ταυτόχρονα ότι η χώρα «χρειάζεται ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα προς τα εμπρός, αλλά αυτό δεν θα συμβεί όσο δεν υπάρχουν βαθιές θεσμικές αλλαγές και δεν είμαστε ανοιχτοί για επενδύσεις».

Σε ερώτηση εάν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τσίπρα υπάρχει βελτίωση για τους ανθρώπους στη χώρα, ο πρώην υπουργός απαντά: «Στο τέλος του 2014 η οικονομία παρουσίαζε σημάδια ανάκαμψης. Τα πράγματα είναι άσχημα συγκρινόμενα με τότε. Εάν συγκρίνουμε την κατάσταση με αυτήν του περασμένου καλοκαιριού τώρα είναι καλύτερα. Το μόνο θετικό είναι ότι τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο ο κόσμος συνειδητοποίησε ποια είναι η πραγματικότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχε η εντύπωση πως ήταν εφικτός ένας άλλος δρόμος».

Τέλος, επισημαίνει πως μια «ελάφρυνση του χρέους είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύεται από βαθιές θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα