«Δεσμεύομαι για να υπάρξει συμφωνία εντός Μαΐου»

«Όχι» σε δεκαετή υψηλά πλεονάσματα είπε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο για το ελληνικό ζήτημα, τους οποίους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και των θεσμών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία εντός Μαΐου ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές και δεσμεύθηκε γ’ αυτό, ενώ πέταξε την πρόταση «βόμβα» να γίνει ο ESM Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης.

«Το Ευρωκοινοβούλιο έχει την προσωπική μου ισχυρή δέσμευση ότι θα καταλήξουμε στη συμφωνία τον Μάιο», τόνισε αρχικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. «Πρέπει να γίνει τον Μάιο, έχουμε βάλει πολλή προσπάθεια σε αυτό. Η κατάσταση δεν είναι αρκετά καλή στην Ελλάδα, η ανάκαμψη υποχωρεί και χρειάζεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για να συνεχιστεί η ανάπτυξη».
Όπως είπε, θα επανέλθει στο Ευρωκοινοβούλιο για να παρουσιάσει μια «δίκαιη συμφωνία». “Στο πακέτο που συζητούμε το βάρος δεν είναι στη λιτότητα, είναι στις βαθιές μεταρρυθμίσεις για περισσότερη ανάπτυξη. Κάθε δημοσιονομικό κέρδος μπορεί να επανεπενδυθεί στην Ελλάδα για θετικές πολιτικές που χρειάζονται πολύ στη χώρα”.

«Η ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί για να βρεθεί η λύση»

«Θα συζητήσουμε για το χρέος. Η ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί για να βρεθεί η λύση», τόνισε. “Αυτή είναι η γνώμη μου και νομίζω ότι την ασπάζονται στο Eurogroup”, είπε. “Πέρυσι δεσμευτήκαμε να επανέλθουμε στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, γιατί αυτό είναι το μονοπάτι για να γυρίσει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη”.

«Η περίοδος των 10 ετών για πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να μειωθεί»

Όπως είπε εν συνεχεία ο πρόεδρος του Eurogroup, η περίοδος των 10 ετών για πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να μειωθεί, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα μπορέσει μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα να εμφανιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο και να μιλήσει για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.
“Έγιναν πολλά στο πλαίσιο του προγράμματος για την Ελλάδα”, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα.

Η δεύτερη αξιολόγηση έπαιρνε πολύ χρόνο και γι’ αυτό, όπως είπε, ο ίδιος ανέλαβε τη πρωτοβουλία να συμφωνηθούν οι βασικές παράμετροι του προγράμματος. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε για μέτρα 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό που θα εφαρμοστούν το 2019 και 1% στο φορολογικό που θα εφαρμοστούν το 2020 εκτός να δεν πιάνονται οι στόχοι. Παράλληλα, θα νομοθετήσει το πακέτο των αντίμετρων.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι ο ESM πρέπει να γίνει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο και να είναι αυτός που θα σχεδιάζει, διαπραγματεύεται και παρακολουθεί μελλοντικά προγράμματα.

«Δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν στον Ευρωπαϊκό Νότο»

Στην αρχική του τοποθέτηση ζήτησε συγγνώμη που δεν ήταν στην προηγούμενη συνεδρίαση (γεγονός που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις), λέγοντας ότι υπήρχαν πολιτικά ζητήματα στην Ολλανδία. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η δήλωση για τα «ποτά και τις γυναίκες» δεν είχε στόχο να προσβάλει κανέναν στον ευρωπαϊκό Νότο.

Τι είπε ο Μοσκοβισί

Την ανάγκη να μη χαθεί το μομέντουμ που δημιουργήθηκε τόνισε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί στη δική του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Ο οδικός χάρτης που παρουσίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος είναι να κλείσει η συμφωνία για τα μέτρα, τα οποία, όπως είπε, θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα θα πλαισιωθούν από τα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν όσο πιάνονται οι στόχοι.
Είναι σημαντικό, τόνισε, να προχωρήσει γρήγορα η συμφωνία για να σταματήσει η αβεβαιότητα που επηρεάζει την οικονομία.

Όταν κλείσει το SLA, η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει κάποια prior actions. Ορισμένα ήδη έχουν εφαρμοστεί, αλλά κάποια θα πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Δεν είναι εύκολο αλλά μπορεί να γίνει, είπε και σημείωσε ότι μπορεί στο επόμενο Eurogroup να υπάρξει η τελική συμφωνία για την εκταμίευση δόσης.

Για το θέμα του χρέους και της δημοσιονομικής τροχιάς μετά το τέλος του προγράμματος, σημείωσε ότι η Κομισιόν υποστηρίζει τη θέση για «ρεαλιστικά πλεονάσματα», γιατί πρέπει να πειστούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει και να μη χρειάζεται χρηματοδοτική στήριξη. Η Κομισιόν θέλει έναν δίκαιο συμβιβασμό μεταξύ του Eurogroup και της Ελλάδας για το θέμα του χρέους, τόνισε.

Διαβάστε επίσης