Διέρρευσαν απόρρητα στοιχεία για έρευνες για τρομοκρατία από τη Europol

Mία γκάφα υπαλλήλου ήταν αρκετό για να διαρρεύσουν δεδομένα από έρευνες της Europol για τρομοκρατικές οργανώσεις

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες που αφορούν πολλές διεθνείς έρευνες για τρομοκρατικές οργανώσεις, τις οποίες έχει συντάξει η Europol, αφέθηκαν κατά λάθος σε ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, χωρίς κάποιον κωδικό ασφαλείας για την προστασία του περιεχομένου, όπως μετέδωσε  ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή «Zembla», που επικαλέστηκε τον υποδιευθυντή της υπηρεσίας Βιλ βαν Γκέμερτ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι γνωρίζει το συμβάν.

Σύμφωνα με την εκπομπή, η διαρροή προκλήθηκε από έναν πρώην υπάλληλο, ο οποίος είχε πάρει φακέλους στο σπίτι του–κάτι που αντιβαίνει στους κανονισμούς της Europol– και τους είχε φυλάξει στο σκληρό δίσκο υπολογιστή συνδεδεμένου με το Ίντερνετ χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι το περιεχόμενο ήταν προσβάσιμο στον καθένα.

Η εκπομπή δεν αναπαρήγαγε το περιεχόμενό τους, το οποίο όπως είπε, περιείχε πληροφορίες για 54 διαφορετικές αστυνομικές έρευνες περιλαμβανομένων των ονομάτων και των αριθμών τηλεφώνων των υπόπτων. Ο Βαν Γκέμερτ δήλωσε ότι δεν προκύπτει να έχει δει κάποιος άλλος τα έγγραφα πέραν των δημοσιογράφων του Zembla, αλλά δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο.

Η Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία), ο αρμόδιος οργανισμός της ΕΕ για την επιβολή του νόμου που βοηθά τις αστυνομικές αρχές στα κράτη μέλη του μπλοκ, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει την πληροφορία.

Η Ολλανδή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής και ευρωβουλευτής Σόφι Ιν’τ Βελντ έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter: «Τεράστια διαρροή δεδομένων. Θα καλέσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον διευθυντή της Europol να ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Διαβάστε επίσης