ΔΝΤ: «Δεν υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση της Ελλάδας»

Δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης της Ελλάδας, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης και εκτίμησε ότι η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών μας αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο κ. Ράις στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, στην ουσία επανέλαβε ότι είχε ειπωθεί στην ανακοίνωση της τρόικας, ότι δηλαδή οι συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές, σημείωσαν «σημαντική πρόοδο», ήταν «παραγωγικές και εποικοδομητικές», θα συνεχιστούν από τις έδρες τους για τα «εκκρεμούντα θέματα».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα  επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα στα πλαίσια της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σε ερώτηση γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κρατά τόσο πολύ. Πρέπει να αντιμετωπισθούν μια σειρά από ζητήματα».

Επίσης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να χρηματοδοτηθεί τους επομένους μήνες από τις υπάρχουσες πηγές ρευστότητας».

Σε ερώτηση για τον χρόνο ολοκλήρωσης της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και πότε θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και αν αυτό θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα, ο κ. Ράις επισήμανε πως όταν επιτευχθεί συμφωνία, η έκθεση αξιολόγησης θα εξετασθεί στο ΔΣ του ΔΝΤ και αμέσως μετά θα προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δήλωσε ότι η Ελλάδα πέτυχε ένα σημαντικό στόχο, ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο, χωρίς ωστόσο να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένες πτυχές των διαθρωτικών αλλαγών, όπως για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ  απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το 2014.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup ότι η 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει «να ολοκληρωθεί άμεσα» και πως πολλοί υπουργοί Οικονομικών χωρών της ευρωζώνης «χάνουν την υπομονή» τους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι «υπάρχουν ζητήματα, τα οποία τα δουλεύουμε για αρκετό χρόνο με τις ελληνικές αρχές, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και σ’ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».

Διαβάστε επίσης