Δράσεις για την στήριξη 80.000 εργαζομένων και ανέργων, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε έργο υποστήριξης 80.000 ατόμων, εκ των οποίων 60.000 είναι εργαζόμενοι και 20.000 άνεργοι.Η πρώτη υπογραφή, έπεσε από τον Ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Γιώργο Ιωαννίδη, που άνοιξε την «πόρτα» για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

 Το έργο θα υλοποιηθεί από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.477.659 ευρώ.

Στόχοι της δράσης είναι:

Η μετεξέλιξη των συστημάτων της εξ αποστάσεως και δια ζώσης Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής που αφορά στους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους οικονομικούς μετανάστες.

Η ανάπτυξη επαγγελματικών/κοινωνικών δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων.
Την ίδια στιγμή, οι δράσεις ΕΣΠΑ που αφορούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση παρουσιάστηκαν σε κοινή συνέντευξη τύπου της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Σίας Αναγνωστοπούλου και του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση.

Στη δική του εισήγηση, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στη συντονισμένη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων με σκοπό την ανάσχεση της τάσης φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, μέσα από τη στήριξη της νέας δυναμικής επιχειρηματικότητας, τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα στη χώρα και την ενίσχυση των νέων ερευνητριών και ερευνητών στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Ειδικότερα, ο Υφυπουργός παρουσίασε το πλέγμα δράσεων του νέου ΕΣΠΑ, τόσο από το αναπτυξιακό όσο και από το κοινωνικό του σκέλος, που υποστηρίζουν την Ανώτατη Εκπαίδευση. Υπογράμμισε, από τη μια, τη στήριξη προπτυχιακών φοιτητών/ριών με κοινωνικά κριτήρια, καθώς και τη δημιουργία δομών κοινωνικής μέριμνας στα ΑΕΙ, και, από την άλλη, την ενίσχυση των νέων ερευνητριών και ερευνητών με ακαδημαϊκά κριτήρια. «Χάρη στο σχεδιασμό που κάναμε, ο αριθμός των νέων ερευνητριών και ερευνητών που θα ενισχυθούν αυξάνεται σημαντικά τη νέα περίοδο, με τις αμοιβές τους να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

Διαβάστε επίσης