Δόθηκε το στίγμα για τις τηλεοπτικές άδειες

 

Σε ερωτήσεις βουλευτών, απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, Δημήτρης Τσαμάκης, καθηγητής στον Τομέα Ηλεκτρομαγνητικών Εφαρμογών Ηλεκτροοπτικής και Ηλεκτρονικών Υλικών. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, μετά το 2020 όταν και θα παραχωρηθεί μέρος του ψηφιακού φάσματος στην κινητή τηλεφωνία για το 5G, χωράνε 5 με 6 κανάλια υψηλής ευκρίνειας.

Με βάση την τωρινή κατάσταση, το υπάρχον φάσμα επέτρεπε 8-10 κανάλια, αλλά μετά το 2020, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η υποχρεωτική μείωση του φάσματος, λόγω του μερίσματος 2. Η ΕΕΤΤ απευθύνθηκε με σχετικό ερώτημα στον καθηγητή κ. Σωκράτη Καψάλη, ο οποίος ασχολείται με το θέμα και τη διαπραγμάτευση που γίνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το Μέρισμα 2, και με βάση την απάντηση που έλαβε κατέληξε στον συγκεκριμένο αριθμό, διαιρώντας του πολυπλέκτες με το διαθέσιμο φάσμα.

Συνεπώς οι άδειες που θα δοθούν από το ΕΣΡ σε σύντομο χρονικό διάστημα δε θα ξεπερνούν τις 6, κάτι που σημαίνει ότι και πάλι θα γίνει σκληρή μάχη για τους υποψηφίους, όπως το προηγούμενο καλοκαίρι με την δημοπράτηση των τεσσάρων αδειών. Να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ότι πλέον το ΕΣΡ που συγκροτήθηκε σε σώμα, θα αναλάβει το διαγωνισμό των αδειών.

Eίναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ο αντιπρόεδρος, Νίκος Παπαουλάκης, μίλησε για δυνατότητες παράλληλης λειτουργίας 9 έως και 18 ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας ανάλογα με την τεχνολογία που θα αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί.

Να σημειωθεί επίσης ότι κ. Τσαμάκης υποστήριξε ότι η υιοθέτηση διαφορετικής τεχνολογίας θα μπορούσε να διαμορφώσει νέα δεδομένα, ωστόσο, αυτό θα προϋπόθετε αναβάθμιση του εξοπλισμού των νοικοκυριών, που θα σήμαινε υψηλό κόστος για τους καταναλωτές.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Digea, ο κ. Τσαμάκης δήλωσε ότι “…γίνονται έλεγχοι και τεχνολογικοί και λειτουργικοί και, μάλιστα, έχουν, μέχρι σήμερα, υποβληθεί και πρόστιμα ύψους 300 χιλιάδων ευρώ. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα, χωρίς προειδοποίηση”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα