«Εντός 4 μηνών αναδιαρθρώνονται τα πειθαρχικά όργανα»

Στην εφαρμογή εντός τετραμήνου της αναδιάρθρωσης των πειθαρχικών οργάνων στους ποδοσφαιρικούς θεσμούς αναφέρθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ο Σταύρος Κοντονής, υποστηρίζοντας πως δικαιώθηκε στην επιμονή του για τους τακτικούς δικαστές.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε στον ΣΠΟΡ FM για τις επαφές του με τις UEFA/FIFA, για τον έντονο διάλογο που είχε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στον τελικό του κυπέλλου, για την ΕΠΟ, την αστυνομία, την υπόθεση της Βέροιας, το νέο πρωτάθλημα, αλλά και τη συμφωνία της χώρας με τους θεσμούς, τον ΕΝΦΙΑ και τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά όσα είπε στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του:

«Με τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη είχαμε έναν διάλογο. Ένας διάλογος κάπως ξεκινά πάντα, δεν έχει σημασία. Το σημαντικό είναι πως όλοι έχουν καταλάβει ότι το καθεστώς της βίας και της αλληλοεξόντωσης πρέπει να λάβει τέλος, γιατί δεν βοηθά πρώτα από όλα τις ομάδες. Όταν τον συνεχάρην, μου είπε ότι του έφερα γούρι και θα με προσκαλέσει ξανά. Μπορεί να υπήρξαν κάποιες διαφωνίες όσον αφορά στο νομοσχέδιο με τον Ολυμπιακό κι εκφράστηκαν με ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Αυτό είναι εποικοδομητικό. Το μεγάλο άγχος ήταν μήπως βρεθούν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων οι ελληνικές ομάδες, γιατί ο Ολυμπιακός για παράδειγμα έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση. Εμείς εργαστήκαμε για να μη συμβεί αυτό.

Δεν το έχω υπόψη μου το πανό στη Λεωφόρο, αλλά θα το δω. Υπάρχουν ευθύνες της αστυνομίας και θα κάνω σχετικό έγγραφο. Δεν είναι δυνατό να μπαίνουν τέτοια πανό στα γήπεδα, που πυροδοτούν τέτοιες καταστάσεις. Οι κάμερες λειτουργούν. Περιμένω από την ελληνική αστυνομία να πράξει τα δέοντα. Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους σε αυτόν τον τόπο ότι ο καθένας έχει έναν τομέα δράσης και πρέπει να είναι συνεπής με αυτά που ορίζουν τα καθήκοντά του. Δεν μπορεί η ελληνική αστυνομία να βλέπει πράγματα και να μην επιλαμβάνεται και δεν μπορεί οι πειθαρχικές επιτροπές να βλέπουν στις εκθέσεις διάφορα περιστατικά και να κλείνουν τα μάτια. Κι εγώ θα πρέπει να κάνω αυτό που πρέπει από τη στιγμή που υπάρχει ένας νέος νόμος για την καταπολέμηση της βίας. Αν κάποιος δεν κάνει αυτό που πρέπει, υπάρχει παράβαση καθήκοντος.

Εντός τεσσάρων μηνών θα πρέπει όλα τα πειθαρχικά όργανα να αναδιαρθρωθούν. Θα γίνει ακριβώς αυτό που προβλέπεται στο νόμο. Συγκροτείται λίστα από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου ή το αρμόδιο δικαστικό όργανο, αυτή η λίστα αποστέλλεται στην ΕΠΟ κι αυτή επιλέγει από τη λίστα έναν για το πρωτοβάθμιο κι έναν για το δευτεροβάθμιο όργανο. Το σημαντικό σε αυτή την υπόθεση είναι η εμπλοκή τακτικών δικαστών κι όχι άλλων εξωγενών παραγόντων.

Μίλησα με ανθρώπους της ΕΠΟ στο περιθώριο του τελικού Κυπέλλου, μίλησα και με τον κύριο Γκιρτζίκη. Το έχω ακούσει κι εγώ, όμως είναι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Εγώ μένω στις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΠΟ. Από την αρχή πίστευα πως ο αθλητικός νόμος έτσι όπως είχε διαμορφωθεί σχετικά με τη βία μετά τις συζητήσεις με FIFA και UEFA δεν έχει κανένα πρόβλημα. Έμεινα συνεπής σε αυτή τη θέση και αποδείχτηκε πως είχα δίκιο.

Δεν θα δοθεί κανένα περιθώριο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις κάμερες ασφαλείας στα γήπεδα. Το πρωτάθλημα θα αρχίσει όπως λέει ο νόμος. Σε όποια γήπεδα δεν υπάρχει αυτό το σύστημα, είτε δεν θα γίνονται εκεί οι αγώνες, είτε θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Το προκλητικό είναι ότι δαπανήθηκαν 13-14 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος και το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί. Δεν γίνεται ο ελληνικός λαός να πληρώνει χαράτσια κι άλλα χρήματα να φεύγουν έτσι.

Η αθώωση της Βέροιας περιγράφει μια κατάσταση άκρως προβληματική. Δικαιώνει απολύτως τη θέση της κυβέρνησης και του Υπουργείου ότι έπρεπε σε αυτές τις επιτροπές να εμπλέκονται αποκλειστικά και μόνο τακτικοί δικαστές. Είναι πανηγυρική απόδειξη ότι είχαμε δίκαιο και καλώς επιμέναμε μέχρι το τέλος, σε σημείο που πείστηκαν και οι διεθνείς ομοσπονδίες που είχαν αντιρρήσεις σε αυτό το θέμα.

Εξαιτίας του νομοσχεδίου που απασχόλησε το Υπουργείο και την κοινή γνώμη, παρότι περίμενα να μην έχει αντιδράσεις αλλά μόνο συμφωνίες, καθυστερήσαμε. Ξεκινάμε να επεξεργαζόμαστε το ευρύτερο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό. Θα υπάρχει ειδική επιτροπή που θα το προπαρασκευάσει και πιστεύω πως θα είναι έτοιμο εντός του έτους.

Από μένα και την κυβέρνηση θα ακούτε μόνο καθαρές θέσεις. Θέλω να πω προς όλους τους Έλληνες φιλάθλους, αυτό που είπα και σε αγαπητούς φίλους του Ολυμπιακού στη Μαδρίτη και στο ΟΑΚΑ. Υπήρχαν και κάποιοι που μου έθεσαν παράπονα με έναν ευπρεπή και ευγενικό τρόπο. Θέλω να πω σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους να μην ανησυχούν. Η κυβέρνηση να φερθεί με τον κανόνα της ισονομίας απέναντι σε όλες τις ομάδες. Δεν πρόκειται κανέναν να ευνοήσει και κανέναν να αδικήσει.

Τα θέματα με τους θεσμούς είναι τα πολύ σημαντικά. Τα άλλα μπορούμε να τα ρυθμίσουμε πολύ πιο εύκολα. Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ σοβαρή διαπραγμάτευση. Η εντολή του ελληνικού λαού στην κυβέρνηση είναι να τελειώσει με τις μνημονιακές πολιτικές που είχαν επιβληθεί αμαχητί. Αυτό κάνει η ελληνική κυβέρνηση και το κάνει με τρόπο που τιμά την εντολή του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός είπε ακριβώς ποια είναι τα σημεία που η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί για να μην πέσουμε πάλι στη μαύρη τρύπα της ύφεσης και θα έχουμε περαιτέρω κοινωνική καταστροφή. Ένα βασικό θέμα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, που πρέπει να μπει επιτέλους και να συζητηθεί. Το είχαν υποσχεθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση και δεν είχε γίνει. Αν δεν γίνει αυτό, θα είμαστε συνεχώς με τη θηλιά στο λαιμό και δεν θα υπάρχει προοπτική ανάπτυξης στον τόπο.

Η κυβέρνηση θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Είναι ένας άδικος φόρος. Ήδη το πρώτο βήμα είναι στο φορολογικό νομοσχέδιο να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες τουλάχιστον στο 30%, ώστε ακόμη και αν υπάρχει ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένος κατά 30%. Είμαστε σε διαδικασία κατάργησης του νόμου.

Κάποιοι σύντροφοι έχουν μια απόχρωση σε αυτό που η πλειοψηφία αποτυπώνει. Δεν είναι αντιπολίτευση, απλώς έκαναν μια προσθήκη στο κείμενο που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Θέλω να τονίσω πως δεν έχουμε αντιπολίτευση γιατί δίνεται μια στρεβλή εντύπωση».

Διαβάστε επίσης