Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Σκοπούλη για τον ΟΚΑΝΑ

Η Υφυπουργός Υγείας κα Σκοπούλη, χωρίς να απαντά με σαφήνεια στα συγκεκριμένα ερωτήματα που της έθεσαν οι Βουλευτές/ίνες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όσον αφορά την υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ, σε γενικόλογο ύφος –μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι η «χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ δεν διαφέρει από πέρσι». Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση του τομέα Υγείας του κόμματος σχετικά με την απάντηση της Υφυπουργού Υγείας στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ –EKM για την υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ, η οποία συνεχίζει: 

Την κα Υφυπουργό όμως διαψεύδουν οι ίδιες οι αποφάσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου της. Να της υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι :
Σύμφωνα με την ΔΥ5α/οικ. 142298/23-12-2011 απόφαση της Δ/νσης Οικονομικού του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την «Κατανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012 του Υπουργείου Υγείας σε επιμέρους κωδικούς αριθμούς εξόδων (ΚΑΕ)», η επιχορήγηση του ΟΚΑΝΑ ανερχόταν στα 20.000.000 ευρώ και όχι στα 18.000.000 ευρώ.

Επίσης, το τελικό ποσό επιχορήγησης του Οργανισμού με 18.000.000 ευρώ για το 2013 προέκυψε στις 13/12/2012 (ΔΥ5α/οικ 118157 απόφαση του Υπουργού Υγείας) ως τροποποίηση του ποσού των 21.500.000 ευρώ, που εγκρίθηκε με την ΔΥ5α/οικ 114787 απόφαση στις 5-12-2012, χωρίς να δικαιολογείται η μείωση αυτή μέσα σε μόλις 8 μέρες όπως επίσης και που ακριβώς αποδόθηκε αυτό το -απαραίτητο για τις ανάγκες των θεραπευομένων- υπολειπόμενο ποσό.

Επίσης, το «αξιοπερίεργο» της εκ νέου κάλυψης της θέσης Οικονομικού Διευθυντή του ΟΚΑΝΑ, κατόπιν της κατάθεσης των αναφερομένων στην απάντηση της Υφυπουργού 10 υποψηφιοτήτων, δεν εξαντλείται στην επαναπρόσληψη του ήδη υπηρετούντος Διευθυντή, αλλά περιλαμβάνει και το γεγονός ότι η κα Σκοπούλη γνώριζε τη διαδικασία της αξιολόγησης των βιογραφικών καθώς και από ποια μέλη αποτελείται η αρμόδια επιτροπή στον ΟΚΑΝΑ.
Αντί, λοιπόν, να μεταθέτει τις ευθύνες του Υπουργείου Υγείας στο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, για την απαξίωση των υπηρεσιών και του προσωπικού του φορέα, ας της υπενθυμίσουμε ότι ο εν λόγω οργανισμός δεν είναι αποκομμένος από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση αλλά εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Υγείας. Αντί να υπαινίσσεται ανερυθρίαστα κακοδιαχείριση και ατασθαλίες, η κα Σκοπούλη είναι υποχρεωμένη από το νόμο να ελέγξει τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ή να διορίσει άλλη. Αν δεν δύναται να ασκήσει τα νόμιμα καθήκοντά της, ας παραιτηθεί.

Ας υπενθυμίσουμε ακόμη, πως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ δεν έχει κατανείμει εκατομμύρια ευρώ προς τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων, παρότι έχει λάβει τα χρήματα αυτά από το Υπουργείο Υγείας αποκλειστικά για τις ανάγκες των Κέντρων Πρόληψης. Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης έχει καταγγείλει δημοσίως και επανειλημμένα το γεγονός με επιστολές του προς τον Υπουργό και την Υφυπουργό Υγείας και έχει ζητήσει να εξακριβωθεί το ύψος των χρημάτων που δεν έχει κατανείμει η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, αλλά και το αν τα χρήματα αυτά παράτυπα διατέθηκαν από την διοίκηση του ΟΚΑΝΑ για άλλους σκοπούς και ποιους. Σχετικές ερωτήσεις έχουν καταθέσει Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην προηγούμενη και στην παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με τις οποίες ζητείται η κατάθεση όλων των εγγράφων, που δείχνουν τις διαδρομές των χρημάτων, τα οποία εκταμιεύθηκαν από το Υπουργείο Υγείας για τα Κέντρα Πρόληψης δια μέσω του ΟΚΑΝΑ. Δεν είναι, λοιπόν, «αξιοπερίεργο» το γεγονός ότι η αρμόδια Υφυπουργός Υγείας δεν έχει απαντήσει σε κανένα από αυτά τα γραπτά αιτήματα και σε καμία από τις αναφερόμενες ερωτήσεις των βουλευτών;

Τέλος, οποιαδήποτε προσωπική διαφωνία ή ενδοκυβερνητική ένταση έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Υφυπουργού και μελών του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ δεν χρειάζεται να μετατίθεται στους εργαζομένους και στις εργαζόμενες και στην υπονόμευση των υπηρεσιών απέναντι στους ανθρώπους που χρήζουν βοήθεια, μέσω της τιμωρητικής υποχρηματοδότησης του οργανισμού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα