«Επιτυχία είσπραξης 95% στα δημόσια έσοδα»

Kαθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Τρύφων Αλεξιάδης για τα δημόσια έσοδα και ξεκαθαρίζει το τοπίο μιλώντας για επιτυχία είσπραξης 95%. Πιο συγκεκριμένα, κατά 95% υλοποιήθηκε τον Ιούλιο ο στόχος των φορολογικών εσόδων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ο οποίος έσπευσε να μετριάσει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ενεργοποίηση του κόφτη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι το προηγούμενο εξάμηνο τα έσοδα ήταν πάνω από τον στόχο, γεγονός για το οποίο -όπως είπε- δεν υπήρχαν αναφορές το προηγούμενο διάστημα από μεγάλη μερίδα ΜΜΕ.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, στο επτάμηνο -συμπεριλαμβανομένου του Ιουλίου- «είμαστε 630 εκατ. πάνω από τον στόχο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε εξάλλου ότι τα στοιχεία που προκάλεσαν ανησυχία είναι προσωρινά, για αυτό και πρότεινε «να κρατήσουμε μικρό καλάθι μέχρι να βγουν τα οριστικά στοιχεία».

Εξάλλου, ανέφερε ότι βάσει των προσωρινών στοιχείων ο στόχος του Ιουλίου για είσπραξη 6,6 δις επιτεύχθηκε σε ποσοστό 95%, καθώς η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εισπράξει περίπου 333 εκατ. ευρώ.

Έχουμε άδικο και βάρβαρο φορολογικό σύστημα, δεν το υπερασπιζόμαστε με την έννοια ότι θέλαμε να μείνει μόνιμα» παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Επανέλαβε πως κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει αυτά τα μέτρα, αλλά θέλει να κάνει το φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο πιο αποτελεσματικό. «Τον Αύγουστο του 2015 ψηφίσαμε τη συμφωνία με τους θεσμούς με προβλέψεις για φόρους 65 δισεκ. ευρώ, και την ψήφισαν και άλλοι, που τώρα φέρνουν αντιρρήσεις» ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης. «Δεν θα έχουμε μια ζωή ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν μπορώ να σάς πω με σιγουριά το πότε θα αντικατασταθεί ο φόρος» εξήγησε ο υπουργός.

Αναφορικά με την παράταση που δόθηκε για την εκπρόθεσμη υποβολή διορθωτικών δηλώσεων Ε9 ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι άλλαξε ο σχεδιασμός γιατί διαπιστώθηκε ότι πάρα πολλοί φορολογούμενοι είχαν κάνει λάθος στη συμπλήρωση των περιουσιακών στοιχείων.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ως παράδειγμα ότι σε νομούς που δεν βρέχονται από θάλασσα, φαίνονταν παραθαλάσσια αγροτεμάχια και έτσι έβγαιναν υψηλοί φόροι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα