“Εφικτό να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ληφθούν μέτρα για το ελληνικό χρέος”

Την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και τη λήψη μέτρων για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εξέφρασε ο Τόμας Βίζερ.Η Ελλάδα και οι Θεσμοί συζητούν τις μεταρρυθμίσεις στην Αθήνα και μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για συζητήσεις το Δεκέμβριο για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους, κάτι που θα προαναγγείλει την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος υποστηρίζει ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup μιλώντας στο Bloomberg.

«Χρειάζεται να κάνεις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα φέρει την ανάπτυξη και αυτό θα ξεκλειδώσει τα μέτρα για τα οποία στην πραγματικότητα έχουμε ήδη συμφωνήσει», δηλώνει. «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουμε εκεί και μετά θα είναι σχετικά ήπια η πλεύση για το υπόλοιπο του προγράμματος».

Το πρακτορείο σημειώνει ότι παρότι ο Μπάρακ Ομπάμα κάλεσε την Ευρώπη να χαλαρώσει την πολιτική λιτότητας, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε έθαψε τις ελπίδες για σημαντική ελάφρυνση χρέους δηλώνοντας ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, όχι μειώσεις χρέους.

Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, αυξήθηκαν, παρά την ευρύτερη πτωτική αγορά, με τις αποδόσεις (που κινούνται αντίστροφα) να υποχωρούν. Η απόδοση του τίτλου που λήγει τον Απρίλιο του 2018 υποχώρησε σήμερα το πρωί στο 6,9% όταν τον Σεπτέμβριο βρίσκονταν στο 10%.

Σύμφωνα με τον Βίζερ, αν υπάρξει συμφωνία για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, που περιλαμβάνουν και τα εργασιακά, «τότε όλες οι συζητήσεις για το χρέος μπορούν, ελπίζω, να ολοκληρωθούν».

Οι συζητήσεις πάντως απαιτούν την συμμετοχή του ΔΝΤ. Ενας όρος για τις συζητήσεις «είναι ότι δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, είναι επίσης και πρόγραμμα του ΔΝΤ, τουλάχιστον ότι οι συνάδελφοι του ΔΝΤ είναι έτοιμοι να πάνε στο Δ.Σ. του Ταμείου και να τους προτείνουν να δώσουν ένα ακόμα πρόγραμμα στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα