Ε. Βενιζέλος: Μπορούμε να διαμορφώσουμε όρους εξόδου από την κρίση

Ως μία ευκαιρία να δείξει η Ελλάδα το πρόσωπο μιας χώρας – μέλους της Ε.Ε. ισότιμης και κυρίαρχης χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνέντευξή του στο Euronews.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η Ελλάδα αγωνίζεται να βγει από την κρίση και το μνημόνιο και με αφορμή τη συζήτηση περί τρίτου πακέτου στήριξης επεσήμανε ότι η χώρα έχει κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των δυτικών οικονομιών και ότι είναι η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη από πλευράς πρωτογενών πλεονασμάτων και μία από τις καλύτερες στον κόσμο.

«Έχουμε μια βάση η οποία μας επιτρέπει να συζητήσουμε φιλικά, συνεταιρικά, με τα άλλα κράτη μέλη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να διαμορφώσουμε τους όρους της οριστικής εξόδου από την κρίση. Χωρίς να χάσει κανείς, προς κοινό όφελος όλων και χωρίς να επιβαρυνθεί κανένας Ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την προεδρία ο κ. Βενιζέλος είπε πως «χρειαζόμαστε μια νέα αφήγηση, πιο ελκυστική για τους Ευρωπαίους πολίτες, πιο αισιόδοξη και πιο ασφαλή, για τα νοικοκυριά και κυρίως για τη νέα γενιά, που νομίζει σε πολλές χώρες ότι Ευρώπη σημαίνει πολιτικές λιτότητας, ανεργία, μείωση εισοδημάτων».

«Άρα», πρόσθεσε, «πρέπει να ξαναμιλήσουμε για την Ευρώπη του πολιτισμού, της ιστορίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους. Για την Ευρώπη της ανάπτυξης, της καινοτομίας, για την Ευρώπη ανθρώπων που έχουν συνείδηση της ιστορίας και επιδιώκουν ευημερία για όλους».

Διαβάστε επίσης