Ζήτησε εγγυήσεις για τις καταθέσεις

Εγγυήσεις από το εξωτερικό ότι δε θα υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά την συνάντησή του με την πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. «Εκτός των άλλων», όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού «το κούρεμα καταθέσεων είναι κάτι άδικο σε μια εποχή που οι πονηροί έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό, ενώ έχουν μείνει οι υπεύθυνοι πολίτες να στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα».
Στην συνάντηση πήραν μέρος η Πρόεδρος της ΕΕΤ, Λούκα Κατσέλη και οι κ.κ. Βασίλης Ράπανος (Alpha Bank), Νικόλαος Καραμούζης (Eurobank Ergasias), Ιωάννης Γαμβρίλης (Attica Bank), ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΤ Χρήστος Γκόρτσος καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος Χάρης Θεοχάρης και Αντιγόνη Λυμπεράκη και ο Αντρέας Κούτρας, Πολιτικός Υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα. Η αντιπροσωπεία του Κινήματος έθεσε και το θέμα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αυτή την εποχή κλείνουν η μία μετά την άλλη, με τα μέλη της διοίκησης της ΕΕΤ να δέχονται ότι αν δεν αποκατασταθεί η ρευστότητα προς τον κορμό της ελληνικής οικονομίας δε θα επανέλθει ποτέ η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το εάν η τραπεζίτες έδωσαν εγγυήσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε: «Η κυρία Κατσέλη, όπως και οι άλλοι συνομιλητές μας, προσπαθούν, κατά την εκτίμησή μας, στη σωστή κατεύθυνση. Δεν θα πρέπει να φοβάται ο πολίτης ότι θα χάσει τα λεφτά του αφήνοντας τα στις τράπεζες. Μόνο έτσι ο απλός πολίτης, αυτός που έχει βγάλει τα πέντε, τα δέκα, τα είκοσι χιλιάρικα και τα έχει κάτω από το στρώμα του θα μπορέσει να τα επιστρέψει στην τράπεζα. Τα χρήματα αυτά στη συνέχεια θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις επόμενες κινήσεις του ίδιου του πολίτη. Το μεγάλο πρόβλημα, και το λέμε από την πρώτη στιγμή ως Ποτάμι, δεν είναι οι δέκα, είκοσι πλούσιοι. Αυτοί βρίσκουν πάντα λύσεις, και έξω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με διεθνή κεφάλαια. Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης. Δεν είναι μόνο το μεγάλο πρόβλημα σήμερα αλλά θα είναι και το μεγάλο πρόβλημα αύριο, αν αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίσουν να κλείνουν σωρηδόν. Κάναμε έναν υπολογισμό συζητώντας ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις τις οποίες αν μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να τις ενισχύσει θα φτάσουμε σε μια απόλυτη και φανερή μείωση της ανεργίας. Έναν άνθρωπο να προσλάβει κάθε μικρομεσαία επιχείρηση από τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουμε, αμέσως θα χτυπήσουμε την ανεργία. Για να ενισχύσουμε όμως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως σας είπα, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στις τράπεζες, να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες για να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία. Ήταν μεγάλη και απερίσκεπτη η απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν είμαστε όμως στην ώρα του απολογισμού. Εμάς μας ενδιαφέρει να βλέπουμε το μέλλον και γι’ αυτό προσπαθούμε με τις προτάσεις μας, είτε προς την κυβέρνηση, είτε προς το τραπεζικό σύστημα να δώσουμε αυτή τη στιγμή λύσεις. Για να κάνουμε απολογισμό θα έχουμε το χρόνο αφού ξεπεράσουμε την κρίση, αφού σβήσουμε την πυρκαγιά».

Διαβάστε επίσης