Η δήλωση γρίφος του Πανάρετου και τα σενάρια στο ΠΑΣΟΚ

Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όπου τα προβλήματα δεν φαίνεται να λύνονται αλλά το αντίθετο να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο! Τόσο που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα σενάρια για επιστροφή Παπανδρέου. Οχι για την ηγεσία του κόμματος αλλά ως εγγυητή για να οδηγήσει το κόμμα στην συμφωνία της κεντροαριστεράς.

Μόνο τυχαίες άλλωστε δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του καθηγητή Γιάννη Πανάρετου που υπήρξε διαχρονικά ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, από την εποχή κιόλας που ο πρώην πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχε την πολιτική ευθύνη του χώρου της εκπαίδευσης, στις κυβερνήσεις του Κινήματος.

Ο κ. Πανάρετος λοιπόν σε συνέντευξή του αφήνει και πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο διαμόρφωσης μιας πλατιάς συμμαχίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς, υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον η Κουμουνδούρου εγκαταλείψει τα… φάλτσα και τις εξαλοσύνες, και επιχειρήσει να προσεγγίσει την αμιγώς παπανδρεϊκή κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, ο Γιάννης Πανάρετος δεν διστάζει να ανοίξει παράθυρο επαναδραστηριοποίησης του Γιώργου Παπανδρέου στον δημόσιο βίο, σχολιάζοντας με νόημα τα εξής, σε σχετική ερώτηση που του γίνεται.

«Τα πάθη που δημιουργήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν επιτρέπουν να αξιολογηθούν νηφάλια οι τομές της κυβέρνησης Παπανδρέου. Υπάρχει επομένως το έδαφος για να καλλιεργηθούν οι ιδέες που συμμερίζονται όλοι όσοι ακολούθησαν την προσπάθεια αυτή, με οποιονδήποτε τρόπο.

Το αν εκείνος θα ηγείται της προσπάθειας, εξαρτάται από τον ίδιο. Είμαι βέβαιος πως θα πει ό, τι έχει να πει, όταν το αποφασίσει, καθαρά και ανοιχτά, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιδέες δεν πρόκειται να χαθούν. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τα περί Κεντροαριστεράς. Το δίλημμα σήμερα δεν είναι Κεντροαριστερά ή Κεντροδεξιά, αλλά προοδευτικές πολιτικές ή επιμονή (επιστροφή;) στο παρελθόν», σημειώνει μεταξύ άλλων με τη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Γιάννης Πανάρετος.

Πίσω στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η σημερινή αναβολή της ΚΟ του κόμματος έχει προκαλέσει συζητήσεις καθώς η δικαιολογία της αδιαθεσίας του Βαγγέλη Βενιζέλου δεν έπεισε. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει σενάρια που θέλουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποφεύγει την σύγκρουση με τους βουλευτές καθώς δεν είχε εξασφαλίσει την στήριξή τους χωρίς όρους. Οποιαδήποτε διαφοροποίηση μόνο κακό θα έκανε.

Τα ίδια σενάρια υποστηρίζουν πως ο Βαγγέλης Βενιζέλος αναζητά τον τρόπο για να παραδώσει το κόμμα στον επόμενο (πιθανότατα τον Κ. Σκανδαλίδη) καθώς η πτωτική πορεία του δεν δείχνει πλέον αναστρέψιμη.

Διαβάστε επίσης