Η Ελευθερία Αρβανιτάκη στη Δήλο

Μια μαγική νύχτα, σε έναν μυθικό τόπο κάτω από την Πανσέληνο του Ιουλίου, με ελληνική ποίηση από τη Σαπφώ έως τον Μιχάλη Γκανά, την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016, ώρα 20:30.

Το πρόγραμμα της συναυλίας με τίτλο «Δεύτερη Ζωή» αποτελείται από μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών από το προσωπικό ρεπερτόριο της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, από τη Σαπφώ έως τον Μιχάλη Γκανά, περνώντας από τους Λαπαθιώτη, Ιωάννου, Πολυδούρη, Ελύτη, Καψάλη, Καρυωτάκη…

Η συγκεκριμένη συναυλία είναι μία ακόμα σημαντική πολιτιστική παραγωγή του Cine Manto Mykonos για την ενίσχυση του αρχαιολογικού έργου στη Δήλο.

Concept και επιμέλεια προγράμματος: Ελευθερία Αρβανιτάκη – Λήδα Ρουμάνη

Ενορχηστρώσεις: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης

Μουσικοί: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα), Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Νίκος Μέρμηγκας (λάφτα, μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο), Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο).

Φωτογραφία: Ευαγγελία Θωμάκου

Διοργάνωση: Δήμος Μυκόνου, Association «Revive Delos», με τη στήριξη της Εφορείας  Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Χορηγοί: Delos Tours, Matt Holidays, Golden Star Ferries.

Αναχώρηση πλοίων από Μύκονο 19.30

ΑΡBΑΝΙΤΑΚΗ_delos_ TELIKO_GREEK

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη έχει ερμηνεύσει μοναδικά τον ποιητικό λόγο. Από το ξεκίνημά της το 1981 ερμηνεύει τραγούδια του ποιητή Γιώργου Ιωάννου σε μουσική Νίκου Μαμαγκάκη, στο ιστορικό «Κέντρο Διερχομένων», ενώ το 1987 συμμετέχει στον δίσκο του Νίκου Ξυδάκη «Κοντά στη δόξα μια στιγμή» ερμηνεύοντας το «Ερωτικό» του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη – θα ξαναερμηνεύσει Λαπαθιώτη πολύ αργότερα στο άλμπουμ της «Όλα στο φως», το «Σαν αεράκι» σε μουσική Μανώλη Πάππου. Το 1994 συνεργάζεται με τον ποιητή Μιχάλη Γκανά στον δίσκο «Τα κορμιά και τα μαχαίρια». Ο Ara Dinkjian υπογράφει τις μελωδίες και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ενορχηστρώνει τον δίσκο. Το 1996 η Ελευθερία Αρβανιτάκη παρουσιάζει το μαγικό άλμπουμ «Τραγούδια για τους μήνες», όπου ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί ποίηση Σαπφούς, Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Μιχάλη Γκανά αλλά και δίστιχα της δημοτικής παράδοσης, χαρίζοντας στην ερμηνεύτρια άλλο ένα πολύ σημαντικό και επιτυχημένο ταυτόχρονα κομμάτι του ρεπερτορίου της, με τραγούδια όπως το «Παράπονο», το «Πάμε ξανά στα θαύματα», το «Σαν την αγάπη την κρυφή» αλλά και «Του πόθου τ’ αγρίμι». Την ίδια χρονιά ερμηνεύει τα «Γκρίζα» του Κωνσταντίνου Καβάφη σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ της βασισμένο εξ ολοκλήρου στον ποιητικό λόγο με τον Νίκο Ξυδάκη να μελοποιεί έργα της Σαπφούς σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη και Κ.Χ. Μύρη, αλλά και Κώστα Καρυωτάκη και Διονύση Καψάλη με τίτλο «Γρήγορα η ώρα πέρασε» το 2008, επιβεβαιώνοντας την αγάπη της για την ποίηση αλλά και την τεράστια ερμηνευτική της δεινότητα. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ερμήνευσε μοναδικά ποιητικά έργα και τα έκανε γνωστά στο ευρύ κοινό. Τα τραγούδια αυτά που έχει ερμηνεύσει τα κρατά ζωντανά στις παραστάσεις της στην Ελλάδα αλλά και εκτός των συνόρων. Και όταν η ποίηση μελοποιείται και ερμηνεύεται, ιδίως από αυτή τη φωνή που κλείνει μέσα της Ανατολή και Δύση, σίγουρα αποκτά μια «δεύτερη ζωή»…

13613661_1088542444550415_7457448473285954456_o

Η παράσταση με τίτλο «Δεύτερη ζωή» έκλεισε τον κύκλο εκδηλώσεων «Metamorphosis» στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο τον Ιούνιο του 2016 και κέρδισε την αγάπη των 15.000 και πλέον θεατών που την παρακολούθησε.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα