Η εξοικονόμηση ενέργειας στα ξενοδοχεία

Η εξοικονόμηση ενέργειας στα ξενοδοχεία, οι μέθοδοι και οι τρόποι που προτείνουν οι σύγχρονες έρευνες στον χώρο και η ενεργειακή εξέλιξη ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα (29-10-2014) η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού, στο ξενοδοχείο Crown Plaza Athens City Center.

Η ΕΞΑΑΑ, ως ενδιάμεσος και πρωτοπόρος κλαδικός φορέας, εγκαινίασε με την συγκεκριμένη εκδήλωση έναν νέο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ξενοδοχείων – μελών της και των προμηθευτών λύσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι προτάσεις ειδικών σε ενεργειακά θέματα, σε ξενοδόχους που συμμετείχαν μέσω εξειδικευμένου ερωτηματολογίου, στην προσπάθεια καταγραφής της ενεργειακής κλίμακας που βρίσκεται η μονάδα τους. Εξειδικευμένες και κορυφαίες στο είδος τους ενεργειακές εταιρίες επεξεργάστηκαν ξεχωριστά κι ανώνυμα τις απαντήσεις του κάθε ξενοδοχείου που συμμετείχε στην έρευνα και προσέφεραν συγκεκριμένες προτάσεις εξοικονόμησης, ανά κατηγορία ενδιαφέροντος και ανά ξενοδοχείο που συμμετείχε.

Από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ότι: Η προστασία του περιβάλλοντος ισοδυναμεί με κέρδος για τους προορισμούς – άρα και για τις επιχειρήσεις. Η εξοικονόμηση ενέργειας επιφέρει μείωση του κόστους λειτουργίας για τις επιχειρήσεις, άρα η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από σύγχρονες και ολοκληρωμένες λύσεις μόνο κέρδος αποφέρει συνολικά. Παράλληλα, η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί αναγκαιότητα και απαίτηση των καιρών για να υπάρχουν στον τουριστικό χάρτη οι προορισμοί, αλλά και για να μετατρέπονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικές και σύγχρονες.

Η ενεργειακή αναβάθμιση ενός ξενοδοχείου αποτελεί ταυτόχρονα πολύ ισχυρό επικοινωνιακό εργαλείο αφού η σύγχρονη πελατεία είναι πλέον περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αποτελούν χώρους μεγάλων καταναλώσεων –άρα φέρουν ευθύνη- και οφείλουν να γνωρίζουν τις διεθνείς επιταγές πάνω σε όλα όσα πρέπει να τηρούνται. Επίσης, οφείλουν να ενημερώνουν τον πελάτη ότι ακολουθούν φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές και management.

 

Διαβάστε επίσης