“Η Ευρώπη πάσχει από έλλειψη ηγεσίας”
Η έλλειψη ηγεσίας αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Νικολά. Σαρκοζί . Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος μεταξύ άλλων προτείνει τη δημιουργία ενός νέου Eurogroup με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της ευρωζώνης και μόνιμο πρόεδρο για την αντιμετώπιση του θέματος της παράνομης μετανάστευσης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες της Lena (Leading European Newspaper Alliance) .
«Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, μια Σένγκεν II, κάτι που ζητώ εδώ και χρόνια. Στο επίκεντρο θα είναι μια ομάδα ευρω-Σένγκεν, η οποία θα απαρτίζεται από τους υπουργούς Εσωτερικών με έναν μόνιμο πρόεδρο ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την Frontex. Είναι προφανές ότι ένας και μοναδικός επίτροπος των 28 δεν μπορεί να ελέγξει τη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη », εκτιμά ο Σαρκοζί στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στις εφημερίδες La Repubblica, El Pais, Die Welt, Le Soir, La Tribune de Genève, Tages-Anzeiger et Le Figaro.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας τάσσεται υπέρ της δημιουργίας hotspots στις νότιες ακτές της Μεσογείου, έτσι ώστε οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου να υποβάλλονται πριν οι άνθρωποι μπουν στον κίνδυνο να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Θα πρέπει να ελέγχονται από την Ευρώπη, αλλά τα hotspots να είναι εγκατεστημένα στις χώρες που πρέπει να αντιμετωπίσουν την πίεση της μετανάστευσης, στη Λιβύη, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Τουρκία.
Ερωτηθείς αν είναι λάθος η δημιουργία περισσότερων κέντρων υποδοχής στην Ελλάδα και την Ιταλία, ο Νικολά Σαρκοζί τονίζει ότι «αυτές οι δύο χώρες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Είναι παράλογο οι πρόσφυγες να διασχίζουν τη θάλασσα και να διακινδυνεύουν τη ζωή τους προκειμένου ενδεχομένως να απελαθούν και πάλι από την Ιταλία ή την Ελλάδα .
«Το πρόβλημα της Ευρώπης αλλά και του κόσμου είναι η πλήρης έλλειψη ηγεσίας» υποστηρίζει ο Σαρκοζί .Ο γαλλογερμανικός άξονας είναι απαραίτητος για την Ευρώπη. Για παράδειγμα,η Αγγελα Μέρκελ δεν πρέπει να διαπραγματεύεται μόνη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Γαλλία δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. Φυσικά ,δεν μπορώ να συμφωνήσω με όλα όσα κάνει η Γερμανία, αλλά ποτέ δεν θα δείτε να επικρίνω τη Γερμανία δημοσίως. Οταν υπάρχουν διαφορές, θα πρέπει να τις γεφυρώσουμε, να μιλάμε μεταξύ μας , να βρούμε συμβιβαστικές λύσεις και να πορευτούμε μαζί»
Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα ενταχτεί στην ΕΕ ο Σαρκοζί τονίζει: «Όχι. Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: η Τουρκία δεν καλείται να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία δεν είναι καν στη λίστα των ασφαλών χωρών για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και κάποιοι μιλούν για το ενδεχόμενο 80 εκατομμύρια Τούρκοι να πάρουν βιζα!»
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ ο Σαρκοζί εκτιμά ότι ένα Brexit θα συνιστούσε ένα διπλό ναυάγιο. Η Ευρώπη θα χάσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Για τους Βρετανούς φίλους μας θα ήταν μια καταστροφή. Πολύ γρήγορα μάλιστα οι φυγόκεντρες δυνάμεις θα αναλάμβαναν δράση. Πολύ σύντομα το ζήτημα της Σκωτίας, την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, θα ερχόταν και πάλι στο τραπέζι…
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εκτιμά ότι «η Ευρώπη δεν έχει νέες ιδέες. Απαιτεί όραμα. Θα πρέπει να ξανα-εμπνεύσει την Ευρώπη και να διακινδυνεύσει κάτι για την Ευρώπη. Θέλαμε την Ευρώπη, έτσι ώστε ο πολιτισμός μας να επιβιώσει». Ερωτηθείς ,τέλος, αν είναι αυτός που θα σώσει τη Γαλλία και την Ευρώπη, ο Σαρκοζί λέει: «Υποβάλλετε την ερώτηση με έναν τρόπο που θα ήταν γελοίο να πω ναι. Αν πω όχι, ακούγεται υποκριτικό»