Η Ευρώπη υποστηρίζει την Παλαιστίνη

Διαβεβαιώσεις στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τη διεκδίκηση των Παλαιστινίων να κάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, έδωσε τη Δευτέρα η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής διπλωματίας.

Σε δήλωσή της, παρουσία του Μαχμούντ Αμπάς, η Φεντερίκα Μογκερίνι, ξεκαθάρισε ότι «τα εμπλεκόμενη μέρη πρέπει να μιλούν και να δρουν με σοφία, και με αυξημένη αίσθηση ευθύνης» όταν συζητούν για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει πως η μόνη βιώσιμη λύση είναι αυτή της δημιουργίας δύο κρατών».

Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Independent, η κα Μογκερίνι εξέφρασε τον προβληματισμό της εκ μέρους της Ε.Ε. για τις πρόσφατες αποφάσεις της Ουάσινγκτον και τις επιπτώσεις αυτών στις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στα τέλη του 2017 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσα του Ισραήλ», γνωστοποιώντας μάλιστα την πρόθεσή τους να μεταφερθεί εκεί η αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ.

Από τη μεριά του, ο Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρέπει να γίνει πρωτεύουσα των Παλαιστινίων και κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης ως «κυρίαρχη κρατική οντότητα», υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την ειρηνική επίλυση της πολύχρονης διαμάχης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα