Η υπόθεση Γεωργίου α-λά ιταλικά

Στην «υπόθεση Γεωργίου και στην αρχή της ελληνικής κρίσης» αναφέρεται η ιταλική εφημερίδα «Il Manifesto», υπενθυμίζοντας ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκιση με αναστολή από το εφετείο, γιατί απέστειλε στην Eurostat τα στοιχεία σχετικά με το έλλειμμα του 2009, χωρίς να ενημερώσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

«Μέσα στο διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να υπάρξει αναλυτική συζήτηση, από την στιγμή που, σύμφωνα με ό,τι έχει διαρρεύσει, πολλά μέλη του είχαν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το πώς είχε υπολογισθεί η συνολική σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ για την συγκεκριμένη χρονιά», γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι τα στοιχεία αυτά συνέβαλαν στην έγκριση των προγραμμάτων διεθνούς οικονομικής υποστήριξης της χώρας, και στην εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας, ενώ εκτιμά: Από την μία κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει ότι στα χρόνια πριν το ξέσπασμα της κρίσης υπήρξε κακοδιαχείριση της ελληνικής δημόσιας οικονομίας. Από την άλλη, όμως, εκφράζεται η άποψη ότι «είναι άλλο τόσο βέβαιο ότι κανείς δεν μπορεί να πει στην δικαστική αρχή μιας δημοκρατικής χώρας πώς πρέπει να γίνονται οι δίκες και να βγαίνουν οι διάφορες αποφάσεις».

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ υπενθυμίζει ότι ο πρώην υπουργός και καθηγητής οικονομικών Μανώλης Δρεττάκης έχει παραθέσει σειρά στοιχείων, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για το πώς υπολογίσθηκε η σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ για το 2009, με αναφορά σε δαπάνες που δεν είχαν υπολογισθεί ποτέ στο παρελθόν.

«Για όλους αυτούς τους λόγους, την τελευταία λέξη, σχετικά με οριστικές καταδίκες ή αθωωτικές αποφάσεις, θα μπορεί να την πει, όπως σε κάθε δημοκρατική χώρα, μόνον ο Άρειος Πάγος», καταλήγει η ιταλική εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης