“Η Eldorado προσπαθεί να κάνει πολιτικό σόου εντυπωσιασμού”

Aνεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ της Eldorado Gold και κυβέρνησης ύστερα από την επιβολή προστίμων 1,7 εκαομμυρίων ευρών στην “Ελληνικό Χρυσός” λίγες μόνο ώρες μετά την συνέντευξη τύπου του διευθύνοντος συμβούλου της καναδικής εταιρείας , που ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρίας για αναστολή των εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής.Ο υπουργός Περιβάλλοντος κατηγόρησε την Eldorado για πολιτικό σόου και εκβιαστικά παιχνίδια ενώ έκανε λόγο για αντιμετώπιση της Ελλάδας με όρους «μπανανίας».

Θέλουμε την επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά με προϋποθέσεις, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος κατηγόρησε την Eldorado Gold ότι προσπαθεί να κάνει «πολιτικό σόου» εντυπωσιασμού, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση δεν καταθέτει ουσιαστικές προτάσεις αλλά στέλνει «εκβιαστικά τελεσίγραφα» στην ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας από τις δημόσιες υπηρεσίες να «αυτοαναιρεθούν» και να εκδώσουν τις άδειες που έχει αιτηθεί.

Τόνισε μάλιστα πως από το 2007 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο -καθότι εμφανίζεται ζημιογόνα παρά το γεγονός ότι εξάγει μεταλλεύματα στην Κίνα- και ανέφερε ότι υπάρχει υποψία για τριγωνικές συναλλαγές.

Είπε ακόμα ότι την περίοδο 2012 έως 2014 οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν «καταχωνιάσει» διάφορα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στην Ελληνικός Χρυσός.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο συνολικής αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, προσθέτοντας όμως ότι δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο η εταιρεία να προσπαθεί να αποσυρθεί από την επένδυση λόγω της πτώσης στις τιμές του χρυσού.

Ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε τις κατηγορίες της Eldorado Gold για μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών εξόρυξης, λέγοντας ότι «στη φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση».

Υπογράμμισε παράλληλα πως υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, αναφέροντας ως παραδείγματα τη μέθοδο της μεταλλουργίας και την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα.

Διαβάστε επίσης