Ινδία: Μια τράπεζα μόνο για γυναίκες

Την πρώτη κρατική τράπεζα αποκλειστικά σχεδόν για γυναίκες εγκαινίασε την Τρίτη ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ, στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Μουμπάι (Βομβάη).

Η τράπεζα θα διοικείται κυρίως από γυναίκες και πρόκειται να χορηγεί δάνεια με χαμηλά επιτόκια σε επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες ή σε εκείνες που κατασκευάζουν προϊόντα που απευθύνονται σε γυναίκες.

Στην τράπεζα θα μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό και άνδρες, αλλά όπως είπε η πρόεδρός της, η Ούσα Ανανθασουμπραμανιάν, η πελατεία της θα είναι κυρίως γυναίκες.

Η Bharatiya Mahila Bank ή Ινδική Τράπεζα Γυναικών έχει ως έργο την ενίσχυση των γυναικών, δήλωσε κατά την τελετή εγκαινίων της ο υπουργός Οικονομικών Π. Κινταμπαράμ, προσθέτοντας «Μόλις το 26% των γυναικών στην Ινδία παραδέχονται ότι διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό παρότι πολλές τράπεζες έχουν γυναίκες επικεφαλής».

Επτά παραρτήματα της τράπεζας–στο Νέο Δελχί, την Κολκάτα (Καλκούτα), την Τσενάι και άλλες πόλεις–εγκαινιάστηκαν ταυτόχρονα με τα εγκαίνια της τράπεζας στο Μουμπάι κατά τη σημερινή επέτειο από τη γέννηση της μοναδικής γυναίκας πρωθυπουργού της χώρας, της εκλιπούσης Ιντιρα Γκάντι.

Διαβάστε επίσης