Ιστορική απόφαση: Η Σκωτία θα εισαγάγει ελάχιστη τιμή για το αλκοόλ

Απόφαση σταθμό παίρνει η Σκωτία αφού θα γίνει μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θα εισαγάγει ελάχιστη τιμή για τα οινοπνευματώδη, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη δημόσια υγεία αφού η ένωση της σκωτσέζικης βιομηχανίας του ουίσκι Scotch Whisky Association έχασε την έφεση που είχε ασκήσει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε πως πρόκειται για μια «στιγμή ορόσημο» για τη δημόσια υγεία και πως το μέτρο θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν.

«Η ελάχιστη τιμή είναι ένα αναλογικό μέτρο για την επίτευξη ενός θεμιτού στόχου», αναφέρει στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι θάνατοι έχουν αυξηθεί κατά 10% 

Οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ έχουν αυξηθεί κατά 10% από το 2015 στη Σκωτία και η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η πολυτάραχη σχέση της Σκωτίας με το αλκοόλ είναι σημαντικά χειρότερη απ’ ό,τι αυτή του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς πέρυσι 17% περισσότερο αλκοόλ πωλήθηκε ανά ενήλικο στη Σκωτία απ’ ό,τι στην Αγγλία και την Ουαλία.

«Δεδομένης της σαφούς και αποδεδειγμένης σχέσης ανάμεσα στην κατανάλωση και τη βλάβη, η ελάχιστη τιμή είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα φτηνά οινοπνευματώδη ποτά υψηλού αλκοολικού βαθμού που προκαλούν τόση ζημιά σε τόσες πολλές οικογένειες», αναφέρει σε δήλωσή της η σκωτσέζα υπουγός Υγείας Σόνα Ρομπάισον.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα