Κάθε μήνα και ραβασάκι του ΕΦΚΑ

Κάθε μήνα και ραβασάκι του ΕΦΚΑ. Από την ερχόμενη εβδομάδα και για το επόμενο τετράμηνο εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες θα παραλαμβάνουν και ένα διαφορετικό ειδοποιητήριο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών

Το «μαρτύριο» θα κρατήσει για περισσότερους από 120.000 επαγγελματίες ακόμη και ολόκληρο το 2018 καθώς με την πλήρη εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, θα υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις επαγγελματιών οι οποίοι ταυτόχρονα με τις εισφορές του 2018 θα πληρώνουν και αναδρομικά για το 2017.

Οι επιβαρύνσεις θα είναι υπέρογκες και σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειάζεται να καταβληθεί ακόμη και το 40% του καθαρού εισοδήματος μόνο για εισφορές.

Το μαρτύριο των ειδοποιητηρίων θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα. Η πρώτη παρτίδα θα αφορά στα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του Ιανουαρίου του 2018.

Οι δύο βασικές αλλαγές

Δύο θα είναι οι βασικές αλλαγές που θα δουν οι ασφαλισμένοι:

1. Ο υπολογισμός θα γίνει με βάση τα κέρδη του 2016 και όχι με βάση τα κέρδη του 2015 όπως συνέβη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017

2. Θα ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα υπολογισμού που προβλέπει ότι οι εισφορές θα υπολογίζονται (με συντελεστή τουλάχιστον 26,95%) επί του αθροίσματος «καθαρά κέρδη 2016 συν καταβεβλημένες εισφορές 2016». Επί του αθροίσματος και ειδικά για φέτος θα γίνει μια μείωση 15%.

Οι εισφορές που θα βεβαιωθούν θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Εννοείται ότι όποιος είχε αύξηση κερδών το 2016 συγκριτικά με το 2015 θα έρθει αντιμέτωπος με πολύ δυσάρεστη έκπληξη.

Το δεύτερο πακέτο ειδοποιητηρίων θα έρθει μέσα στον Μάρτιο. Αυτή τη φορά θα αφορά στην οριστική εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2017.

Ο επανυπολογισμός θα γίνει με βάση τα κέρδη του 2016 καθώς μέχρι τώρα οι εισφορές είχαν υπολογιστεί με βάση τα κέρδη του 2015. Μέχρι τώρα, θεωρείτο ότι οι επαγγελματίες πλήρωναν «προκαταβολή».

Τώρα θα γίνει η οριστική εκκαθάριση και όσοι δεν κλείσουν τους λογαριασμούς τους, θα αρχίσουν να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις. Επίσης, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 12 δόσεις η οποία δεν δέχεται μέχρι τώρα τις εισφορές του 2017 επειδή ακριβώς μέχρι τώρα θεωρούνταν ως προκαταβολή.

Το υπουργείο Εργασίας μένει να ανακοινώσει αν αυτοί που θα έχουν αύξηση κερδών το 2016, θα έχουν δόσεις στη διάθεσή τους για να πληρώσουν τα αναδρομικά ποσά που θα προκύψουν.

Το τρίτο πακέτο ειδοποιητηρίων, αφορά σε περίπου 120-150.000 επαγγελματίες οι οποίοι υποχρεούνται σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για επικούριση και εφάπαξ.

Αυτοί δεν έχουν πληρώσει –όχι με δική τους ευθύνη- εισφορές που αντιστοιχούν στο 11% του εισοδήματος από τις αρχές του 2017. Τα αναδρομικά 13 μηνών είναι τεράστιο ποσό και είναι δεδομένο ότι θα δοθούν δόσεις για την αποπληρωμή του ποσού.

Το τέταρτο και τελευταίο πακέτο, θα αποσταλεί το Μάιο και θα περιλαμβάνει τα «δύσκολα» περιστατικά όπως περιπτώσεις ασφαλισμένων με διπλό φορέα ασφάλισης.

Διαβάστε επίσης