Λύθηκαν οι εκκρεμότητες για το Ελληνικό, στην τελική ευθεία για να αρχίσουν τα έργα

Η αντίστροφη μέτρηση για να ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό άρχισε. Τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από την ευρεία σύσκεψη που έγινε προ ολίγων 24ωρων στο ΤΑΙΠΕΔ και που φαίνεται πως επιλύονται οι υπάρχουσες εκκρεμότητες με την δασική υπηρεσία και την αρχαιολογία.

Στην  σύσκεψη συμμετείχαν τόσο η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, της Ελληνικό ΑΕ και της Lamda, αλλά και γενικοί γραμματείς των εμπλεκόμενων υπουργείων (Οικονομικών, Πολιτισμού κ.λπ.), συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες με τον χαρακτηρισμό τμήματος 37 στρεμμάτων του Ελληνικού ως δασική έκταση καθώς και το γνωστό θέμα με την αρχαιολογία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση της Lamda εμφανίστηκε ικανοποιημένη και μόλις η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης ολοκληρώσει τα συμφωνηθέντα, εντός των ημερών, θα καταθέσει επίσημα το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, ώστε να προχωρήσει η δημόσια διαβούλευση και να καταρτιστεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Για το θέμα της δασικής υπηρεσίας, στη σύσκεψη αναφέρθηκε πως το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό ΑΕ κατέθεσαν ένσταση κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά και έτσι παγώνει ο χαρακτηρισμός της έκτασης ως «δασικής».
Η κατάθεση της ένστασης φαίνεται πως ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Για την εκκρεμότητα με την αρχαιολογία, η πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού υποστήριξε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα ώστε να συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η κήρυξη μεγάλου τμήματος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου σε αρχαιολογικό χώρο. Επιπλέον στο υπουργείο θεωρούν πως καλύπτονται από το μνημόνιο (MoU) που θα υπογράψουν με την Ελληνικό ΑΕ για το συγκεκριμένο θέμα. Με την υπογραφή του μνημονίου συμφωνεί και η πλευρά της Lamda. Το MoU θα υπογραφεί εντός των προσεχών 24ώρων, καθώς έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία σχεδόν του 95% των θεμάτων που το αφορά.
Η διοίκηση της Lamda, σύμφωνα με στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη, συμφώνησε πως μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Ελληνικό ΑΕ θα καταθέσει επισήμως το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) στην Ελληνικό ΑΕ. Το ΣΟΑ περιέχει, σε γενικές γραμμές, τις προς πολεοδόμηση περιοχές, τα ρέματα κ.λπ.
Πριν εγκριθεί το ΣΟΑ από το υπουργείο Περιβάλλοντος, απαιτείται, με βάση τον νόμο, η γνωμοδότηση ειδικής πενταμελούς επιτροπής από πρόσωπα διεθνούς κύρους. Η επιτροπή έχει προθεσμία δύο μηνών για να γνωμοδοτήσει στον υπουργό, ενώ θα χρειαστεί πρόσθετος χρόνος για την έγκριση του λεπτομερούς πολεοδομικού σχεδιασμού.
Τόσο το ΣΟΑ, όσο και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα το συνοδεύει θα ενταχθούν σε προεδρικό διάταγμα, το οποίο πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αφού προηγηθεί η διαβούλευση που ορίζει ο νόμος.
Αφού ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, τότε θα θεωρείται ολοκληρωμένη και η συμφωνία και θα καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος από το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda. Στο μεσοδιάστημα, όμως, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει και μια ακόμα υπόθεση: Την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την αδειοδότηση καζίνο στην έκταση του Ελληνικού.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα