“Μάχη” Ρωσίας- ΗΠΑ για τον “βασιλιά” των bitcoin

Ανατροπή σημειώθηκε στην υπόθεση του Ρώσου μαφιόζου που «ξέπλυνε» 4 δισ. δολάρια μέσω bitcoin αφού μετά την απόφαση να εκδοθεί ο 38χρονος  στις ΗΠΑ, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης είπε “ναι” και στο αίτημα έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ και στη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο Εισαγγελέας πρότεινε να εκδοθεί ο Ρώσος χάκερ στη Μόσχα, αλλά να μνημονευτεί σε αυτή τη γνωμοδότηση ότι υπάρχει θετική γνωμοδότηση στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ κατηγορούν τον 38χρονο για υπόθεση «ξεπλύματος» με bitcoin ποσού 4 δισ. ευρώ, ενώ οι ρωσικές αρχές περί απάτης με λεία 10.000 ευρώ, για αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιρειών.

Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι του Βίνικ άσκησαν έφεση στην απόφαση έκδοσης στις ΗΠΑ, προσφεύγοντας στον Άρειο Πάγο, η απόφαση του οποίου εκκρεμεί. Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση ο κατηγορούμενος θα κρατείται στην Ελλάδα.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ συναινεί στην έκδοσή του στη Ρωσία, δηλώνει ότι δεν θυμάται γιατί τον καταζητούν, προσθέτοντας ότι «θα τα βρουν τα δικαστήρια».

Την τελική απόφαση θα πάρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Κατά την έξοδό του από το Δικαστικό Μέγαρο, ο συνήγορος του 38χρονου, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, δήλωσε:«Σήμερα στο Τριμελές Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης συζητήθηκε το αίτημα έκδοσης του πελάτη μας που έχει υποβάλλει η Ρωσική Ομοσπονδία. Ο πελάτης μας συναίνεσε να εκδοθεί στη Ρωσία, την πατρίδα του, ωστόσο αρνείται τις κατηγορίες που του έχουν απαγγείλει οι ρωσικές αρχές. Κατόπιν τούτου, το Συμβούλιο Εφετών γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσης του πελάτη μας στη Ρωσία, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις».

Διαβάστε επίσης