Μήνυση κατά Στουρνάρα ετοιμάζει ο Νικολόπουλος

Νέο «μέτωπο», αυτή τη φορά με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ανοίγει ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Πέμπτης (27/10) θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών (Ευελπίδων κτίριο 16), ενώ, ταυτόχρονα θα αποστέλλει αναφορά στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι!

Στην πρώτη περίπτωση, ο Ν. Νικολόπουλος ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γ. Στουρνάρα για μη άσκηση προληπτικής εποπτείας σε χορηγήσεις θαλασσοδανείων προς ΜΜΕ και κόμματα, που ξεπερνούν το 1,7 δις. ευρώ! Η αναφορά, εξάλλου, προς τον Μ. Ντράγκι αφορά την τεκμηρίωση των καταγγελιών Νικολόπουλου ότι ο Γ. Στουρνάρας υπερβαίνει τον ρόλο και τα καθήκοντά του, είτε πολιτικολογώντας και υπονομεύοντας την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας,  είτε χρησιμοποιώντας την ΤτΕ -όπως ισχυρίζεται ο ανεξάρτητος βουλευτής- ως «άντρο» διεκπεραίωσης ή άμυνας των προσωπικών πολιτικών και οικογενειακών του υποθέσεων!

 

Τον κατηγορεί για πλημμελή ή και ανύπαρκτο έλεγχο

Στην μηνυτήρια αναφορά ο ανεξάρτητος βουλευτής επισημαίνει τον κατά την άποψή του πλημμελή ή και ανύπαρκτο  εποπτικό-ελεγκτικό ρόλο που έχει ασκήσει η ΤτΕ, επί ημερών Στουρνάρα, παρά τα ισχύοντα με βάση την κοινοτική έννομη τάξη.

Ο Ν. Νικολόπουλος επικαλείται τον κανονισμό 575/2013, καθώς και την οδηγία 2013/36/ΕΕ, που αναφέρονται ρητά σε προληπτική εποπτεία της ΤτΕ για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων. Σημειωτέον ότι οι ανωτέρω διατάξεις είναι ψηφισμένες από την ελληνική Βουλή και εμπεριέχονται στο άρθρο 28 του Συντάγματος.

Στη μηνυτήρια αναφορά του ο ανεξάρτητος βουλευτής επισυνάπτει τα πλήρη πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά τη νομιμότητα της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιριών ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Επισημαίνει δε, χαρακτηριστικά ότι ο Γ. Στουρνάρας έδωσε λανθασμένα και ανεπίκαιρα στοιχεία, εψεύδετο ή απαντούσε αόριστα και έδινε την εντύπωση ότι ήθελε να «βαλτώσουν» οι εργασίες της Επιτροπής. Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο Ν. Νικολόπουλος στα δάνεια των ΜΜΕ και τις αναχρηματοδοτήσεις που γίνονταν κατά σκανδαλώδη τρόπο και χωρίς επαρκείς εμπράγματες διασφαλίσεις.

 

Παράνομα δάνεια και αναχρηματοδοτήσεις!

Ο Αχαιός βουλευτής τονίζει, ειδικότερα, ότι όποιος δανεισμός έγινε από το 2008 μέχρι σήμερα, με άκρως επισφαλείς τρόπους, είναι προδήλως παράνομος κατά παράβαση των κανονιστικών πράξεων της ΤτΕ καθότι έχουν μεσολαβήσει δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Επίσης, ο ανεξάρτητος βουλευτής χαρακτηρίζει ως «πρωτοφανές ελεγκτικό σκάνδαλο πλασματικής υποτιμολόγησης πιστωτικού κινδύνου» τα διαδραματισθέντα στην Attica Bank και αναρωτιέται:

«Πόσα δις. ευρώ διπλής μόχλευσης κάλυψαν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, όταν η Attica Bank στιγματίσθηκε για μόλις 60 εκατ. ευρώ;»

Ακόμη ο βουλευτής αναφέρεται σε εφοπλιστή που αγόρασε, «κάτω από τη μύτη» του  Γ. Στουρνάρα, πακέτο «κόκκινων δανείων» από συστημική τράπεζα αντί 300 εκατ. ευρώ και στη συνέχει πώλησε στην ίδια τράπεζα το πακέτο αντί 500 εκατ. ευρώ (!) και με το υπερτίμημα των 200 εκατ. ευρώ συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Το φοβερό δε, της υπόθεσης είναι ότι προ της επαναγοράς, μέρος από τα δάνεια, είτε «κουρεύτηκαν» είτε αναδιαρθρώθηκαν ή και διαγράφηκαν!

 

Ζητάει από τον Μ. Ντράγκι την «παύση» του Γ. Στουρνάρα!

Με την επιστολή του στον Μάριο Ντράγκι, ο Νίκος Νικολόπουλος «στολίζει» κανονικά τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, παίρνοντας αφορμές από τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του, ενώ ζητάει να διερευνήσει τα πάντα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να πράξει τα δέοντα εφόσον και ο ίδιος διαπιστώσει ότι όντως ο Γιάννης Στουρνάρας έχει παραβιάσει κατάφωρα διατάξεις, τόσο του καταστατικού της ΤτΕ, όσο και του αντίστοιχου της ΕΚΤ.

Στην αναφορά του Νίκου Νικολόπουλου εμπεριέχονται οι κατά καιρούς πολιτικές παρεμβάσεις του Γιάννη Στουρνάρα, παρότι δεν επιτρέπονται εκ του ρόλου του και του αξιώματός του.

Ειδικότερα, ο ανεξάρτητος βουλευτής υπενθυμίζει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης τον Δεκέμβρη του 2014, ζήτησε δημοσίως να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Επίσης, αναφέρονται τα γεύματα που έχει παραθέσει στο «δώμα» της ΤτΕ,  σε βουλευτές, δημοσιογράφους, πρώην Αρχηγούς κομμάτων, ακόμη και στον Παπασταύρου (σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά), που διερευνάται η εμπλοκή του σε κακουργηματικές πράξεις!

Εξάλλου, γίνεται μνεία σε συνάντηση με πολιτικούς όταν του προτάθηκε να ηγηθεί της κεντροαριστεράς.  Ένα μήνα αργότερα, όταν αποκαλύφθηκε η συνάντηση, ο ίδιος ο Στουρνάρας αναγκάσθηκε να πει ότι όντως δέχθηκε πρόταση, αλλά αρνήθηκε.

Ως γνωστόν, σε ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου, στην Εξεταστική Επιτροπή, για τις πολιτικές «συναναστροφές», ο Γιάννης Στουρνάρας προκλητικά είχε απαντήσει ότι

«Θα συναντώ όποιον θέλω και δεν θα μου πεις εσύ τι θα κάνω…»

Και αυτό το περιστατικό αναφέρεται στην επιστολή του αχαιού πολιτικού προς τον Ντράγκι, ενώ ξεχωριστό «κεφάλαιο» καταλαμβάνει η αντίληψη που έχει ο κεντρικός τραπεζίτης για το γραφείο του, το οποίο χρησιμοποιεί για να διεκπεραιώνει… οικογενειακές υποθέσεις του, εμπλέκοντας την Τράπεζα της Ελλάδος.

Θυμίζει ο Νίκος Νικολόπουλος ότι όταν έγινε φορολογικός έλεγχος στην επιχείρηση της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, ο τελευταίος χρησιμοποίησε μηχανισμούς της ΤτΕ και απάντησε ο ίδιος, αντί της συζύγου του!

Τέλος, ο Νίκος Νικολόπουλος θεωρώντας ότι ο κεντρικός τραπεζίτης έχει υπερβεί τα καταστατικά της ΤτΕ και της ΕΚΤ, ουσιαστικά ζητάει από τον Ντράγκι να παύσει των καθηκόντων του τον Γιάννη Στουρνάρα!

Διαβάστε επίσης