Μία… Ξένη στον Άρειο Πάγο

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου θα είναι η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της στο τέλος του μήνα οπότε και αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας η Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η κα. Δημητρίου, η οποία επελέγη από την κυβέρνηση, είναι ιδιαίτερα έμπειρη εισαγγελική λειτουργός και έχει χειριστεί εκατοντάδες σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Οι εισαγγελείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την τοποθέτηση της κυρίου Δημητρίου στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Υπενθυμίζεται ότι, μέσω της Ενώσεώς τους, είχαν ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να επιλεγεί εισαγγελικός λειτουργός.

Η κα. Δημητρίου η οποία μέχρι τώρα είχε την ευθύνη της εποπτείας θεμάτων ανηλίκων ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, φέρεται αποφασισμένη να εργαστεί σκληρά για τη βελτίωση των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης και την τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δικαστική λειτουργία.

Η επιλογή της νέας Εισαγγελέως έγινε από το υπουργικό συμβούλιο δια περιφοράς μεταξύ των μελών του, κάτι που προβλέπεται αλλά δεν συνηθίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή της Ξένης Δημητρίου έγινε έπειτα από διεργασίες που κράτησαν καιρό, καθώς και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί συζητήθηκαν για την κορυφαία θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας,

Από τη διάσκεψη Προέδρων της Βουλής πέρασαν από ακρόαση για την επιλογή της θέσης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης, Νίκος Παντελής, Ξένη Δημητρίου και Δημήτρης Δασούλας, όπως και οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γιαννακόπουλος, και Ειρήνη Κιουρκτσόγλου- Πετρουλάκη.

Η κυρία Κουτζαμάνη, που ήταν η πρώτη γυναίκα που επελέγη για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα αποχωρήσει στο τέλος του μήνα έπειτα από υπηρεσία 40 ετών. Τα τρία τελευταία χρόνια διετέλεσε Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κι επί των ημερών της κινήθηκαν διαδικασίες για μείζονος σημασίας υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και οι διώξεις για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη ήταν άλλωστε και η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στο εισαγγελικό σώμα το 1975 καταγράφοντας πολύχρονη επιτυχημένη θητεία στη δικαιοσύνη.

(ΠΗΓΗ: protagon.gr)

Διαβάστε επίσης