“Μας το πρότειναν, το εξετάσαμε και το απορρίψαμε”

Σε σημαντικές αποκαλύψεις προέβη ο Γιώργος Παπανδρέου σε ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε ενθυμούμενος τις ημέρες πριν από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι κάποιοι πρότειναν το Grexit, αλλά το απέρριψε μετά από σκέψη. «Ένα “όχι” θα ήταν πιθανώς την επόμενη ημέρα χρεοκοπία. Ένα “όχι” θα το πλήρωνε ο ελληνικός λαός, πολύ βαρύτερα απ’ ότι πληρώθηκε. Δεν υπήρχε ούτε μηχανισμός. Εσείς θα το διακινδυνεύατε; Εγώ δεν το διακινδύνευσα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ στο ερώτημα αν μπήκε στο δίλημμα απάντησε: «Βεβαίως. Καθίσαμε κάτω με τον υπουργό Οικονομικών και με τους συμβούλους και βάλαμε όλα τα σενάρια και είπαμε:

1ο σενάριο χρεοκοπία: Δεν το είχα πει τότε, γιατί αν το είχα πει δημόσια θα χρεοκοπούσαμε την επόμενη ημέρα. Αν είχαμε πει δημόσια κάτι τέτοιο θα χρεοκοπούσαμε και τότε θα μου παίρνανε το κεφάλι.

Το 2ο ήταν να φύγουμε από την Ευρωζώνη ή να κάνουμε και τα δύο. Αξιολογήσαμε και είπαμε “όχι”, για τον τόπο θα βάλουμε πλάτη εμείς, έστω κι αν οι άλλοι δεν θα βάλουν, έστω κι αν η αντιπολίτευση μας “πετάει πέτρες”, τη στιγμή αυτή, την κρίσιμη, το θέμα είναι να σταθεί η χώρα όρθια και στάθηκε».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και για ποιο λόγο δεν ζήτησε να ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο με πλειοψηφία 180 ψήφων, όπως είχε προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Εάν είχαμε ζητήσει 180 και δεν είχαμε πάρει 180, την επόμενη ημέρα η γερμανική βουλή ψήφιζε το αν θα δώσει χρήματα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Μου είπε όχι ο Σαμαράς
Στο ερώτημα αν πιστεύει ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα συναινούσε ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Μίλησα με τον κ. Σαμαρά και μου είπε “όχι”, μπορούσα αν θέλετε να παίξω πόκα και να δω αν μπλοφάρει, εσείς όμως θα βάζατε τη χώρα σε αυτή την πιθανή εξέλιξη; Θα παίζατε ζάρια τη χώρα; Εγώ δεν το έκανα αυτό. Και βεβαίως μπορούσα να τον δοκιμάσω. Εάν όμως το είχα κάνει αυτό και δεν είχε περάσει με 180 και δεν παίρναμε τη δόση και χρεοκοπούσαμε τότε δικαίως ο ελληνικός λαός θα έλεγε μα “είχατε την πλειοψηφία γιατί αφήσατε την τύχη της χώρας στην αντιπολίτευση”».
Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σχέσεις του με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο: «Δεν υπάρχει προσωπικό ζήτημα με τον κ. Βενιζέλο. Με το χέρι στην καρδιά. Και το λέω αυτό γιατί έτσι είμαι σαν άνθρωπος. Δεν κρατώ προσωπική κακία για κανέναν. Κατανοώ πολιτικές διαφορές και αυτές ήταν οι διαφορές μας, αντιλήψεις».
Και σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου: «Έχουμε πει πολλά για το παρελθόν. Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να ξαναπάμε στην ιστορία διότι μετά αυτό φαντάζει ως προσωπική βεντέτα, που δεν είναι προσωπική βεντέτα. Είμαστε σε μία πορεία ανασύνταξης του χώρου και κοιτάμε μπροστά. Η ιστορία θα γράψει και ο καθένας θα γράψει και τη δική του πορεία».

Στο μεταξύ το ΚΙΔΗΣΟ το τριήμερο 2-4 Ιουνίου πραγματοποιεί την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πρώτη φάση διαλόγου που έχει ξεκινήσει στο Κίνημα για τη φυσιογνωμία του, ήτοι την ιδεολογική και πολιτική του ταυτότητα και τον προγραμματικό του λόγο.
Στόχος των τριήμερων εργασιών, είναι η εκπόνηση ενός Σχεδίου Εξόδου από την Κρίση και η Οικοδόμηση της επόμενης «βιώσιμης μέρας» για την χώρα, παράλληλα με την οποία θα επιχειρηθεί η καλύτερη οργανωτική συγκρότηση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Καλεσμένοι στις εργασίες της Συνδιάσκεψης είναι εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα και κινήσεις που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς και των τριτοβάθμιων κοινωνικών οργανώσεων και άλλοι, ειδικών ομάδων, που δεν εκπροσωπούνται, όπως για παράδειγμα οι Έλληνες του εξωτερικού, οι νέοι επιστήμονες, κατηγορίες εργαζομένων που πλήττονται βάναυσα από την κρίση και τις πολιτικές της κυβέρνησης κ.α.

Διαβάστε επίσης