Μητσοτάκης: «Το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στην Ελλάδα περίπου 100 δισ. ευρώ»

Διπλό μήνυμα έστειλε με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τη δική του μεταρρυθμιστική ατζέντα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε στην υπερφορολόγηση και στην εξοντωτική λιτότητα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.

«Η Ελλάδα ήταν το πρώτο θύμα του λαϊκίστικου κύματος που χτύπησε την Ευρώπη. Έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα με την εκλογή μιας κυβέρνησης που έχει αποδειχθεί εντελώς ανίκανη να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας. Στο τέλος του 2014, έπειτα από μια βαθιά ύφεση έξι ετών, η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αλλάξει σελίδα. Είχε κατορθώσει να επιτύχει μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή. Η οικονομία αναπτυσσόταν ξανά και η πρόβλεψη ήταν ότι το 2015 η Ελλάδα, όχι μόνο θα έβγαινε από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, αλλά ότι θα πετύχαινε και αύξηση του Α.Ε.Π. της κατά 2,9%. Δυστυχώς, αυτή η θετική προοπτική ανατράπηκε από την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί για ανάπτυξη το 2015, βιώσαμε ύφεση 0,7%. Και αντί για έξοδο από το Πρόγραμμα, καταλήξαμε να υπογράφουμε ένα νέο τριετές Πρόγραμμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ανατρέχοντας στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο απαιτούμενο σχέδιο δράσης και στην ιδιοκτησία της πολιτικής ατζέντας, προκειμένου να επιτευχθεί η μετάβαση από «τον λαϊκισμό στον πραγματισμό». «Όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν το αντίθετο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δώσει ώθηση σε τίποτα από τα παραπάνω. Το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει στη χώρα περίπου 100 δις ευρώ. Έχουμε υποφέρει αχρείαστο πόνο για τρία επιπλέον χρόνια. Το Α.Ε.Π. μας έπρεπε να έχει φτάσει τα 209 δις ευρώ έως το τέλος του έτους. Μετά βίας θα φτάσει τα 180 δις ευρώ», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και ένα διπλό μήνυμα στους δανειστές, τόσο για τις επιλογές της υπερφορολόγησης των πολιτών, όσο και για την αδυναμία συνέχισης της λιτότητας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια συνειδητή επιλογή να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη της Ελλάδας και να προσθέσει ένα αχρείαστο βάρος στην πραγματική οικονομία προκειμένου να αφήσει άθικτο το Δημόσιο τομέα. Αυτή ήταν μια καταστροφική επιλογή, που δέχθηκαν δυστυχώς και οι πιστωτές μας, χωρίς να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή στην πραγματική οικονομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή»,τόνισε ο Κυριακός Μητσοτάκης.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη «να μπει ένα οριστικό τέλος στον κύκλο της λιτότητας και να αποκατασταθεί η θέση της Ελλάδας ως ενός αξιόπιστου εταίρου στην Ευρώπη».

«Σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι χαμηλή, δεν πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια συνήθη προσέγγιση. Για αυτό το λόγο το σχέδιό μας είναι τολμηρό και φιλόδοξο, τόσο όσον αφορά στις αλλαγές στο κόμμα μας όσο και αναφορικά με την παρουσίαση στους Έλληνες πολίτες ενός ξεκάθαρου σχεδίου για το μέλλον. Δεν μπορείς να πολεμήσεις το λαϊκισμό με περισσότερο λαϊκισμό. Πρέπει να πεις στον κόσμο την αλήθεια. Ταυτόχρονα, πρέπει να δείξεις ότι έχεις διδαχθεί από τα λάθη σου, να φέρεις νέα και ταλαντούχα στελέχη και να παρουσιάσεις ένα ανανεωμένο πρόσωπο σε ένα κουρασμένο και συχνά κυνικό εκλογικό σώμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης