ΜΜΕ: Τα νέα κάστρα του ΣΥΡΙΖΑ

Να βγει κερδισμένος από τις μεγάλες ανακατατάξεις στον κλάδο των ΜΜΕ επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας. Μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι άλλος από τον Ιβάν Σαββίδη, με τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εφημερίδα «Έθνος» και τον τηλεοπτικό σταθμό «Epsilon».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Σχεδόν 2,5 χρόνια από την εκλογική νίκη του Ιανουαρίου 2015, στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται πως ένα κόμμα εξουσίας δεν μπορεί να πορεύεται χωρίς φιλικό Τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό). Ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις από τους… μπαρουτοκαπνισμένους της Κουμουνδούρου, για την δημιουργία – στήριξη ενός «αριστερού» στρατοπέδου στον χώρο των ΜΜΕ. Μόνο έτσι θα ανακοπεί η πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς την αυτοδυναμία και ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει ισχυρός παίκτης, ακόμη κι αν χάσει τις επόμενες εθνικές εκλογές. Όσο κι αν υπάρχει η αίσθηση πως ο Τύπος έχει πλέον μικρή παρέμβαση στην κοινωνία, μόνο κάποιος αφελής –και σίγουρα ο πρωθυπουργός δεν είναι– θα πίστευε ότι μία κυβέρνηση μπορεί να αντέξει επί μακρόν την φθορά των μνημονίων, την κοινωνία απέναντι και το «σφυροκόπημα» από τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ.

Σαββίδης – Μάρης – Μπόμπολας

Εάν υπάρχει μία εφημερίδα που μπορεί να συναγωνιστεί την «Αυγή» σε ό,τι αφορά την στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή δεν είναι άλλη από το «Έθνος» των τελευταίων ετών. Οι… κακές γλώσσες θέλουν αυτή την άπλετη στήριξη της οικογένειας Μπόμπολα στην «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση να μην έχει και τόσο ταπεινά κίνητρα. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως η ναυαρχίδα του ομίλου «Πήγασος» και η οικονομική εφημερίδα «Ημερησία» μεταβιβάστηκαν έναντι ευτελούς τιμήματος στον Ιβάν Σαββίδη. Τον ομογενή επιχειρηματία που σε κάθε ευκαιρία διατρανώνει τις καλές σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Το ανανεωμένο –σε ύλη και layout, όχι όμως σε πολιτική χροιά– «Έθνος» κυκλοφορεί ξανά από σήμερα 16 Σεπτεμβρίου στα περίπτερα, με μπάτζετ αισθητά πιο χαμηλό και με διαχειριστή του management τον Δημήτρη Μάρη.

Για όσους δεν γνωρίζουν τον κ. Μάρη, είναι ο νέος μεγάλος παίκτης στον χώρο του διαδικτύου (news247, Huffington post, sport24, contra, oneman κ.ά.) και ο ισχυρός άνδρας της στοιχηματικής εταιρείας Stoiximan.gr! Λεπτομέρεια –με ιδιαίτερη σημασία όμως– πως στην μετοχική σύνθεση της Stoiximan.gr βρίσκεται και η σύζυγος του Φώτη Μπόμπολα. Εύλογα, λοιπόν, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως η αποχώρηση της οικογένειας Μπόμπολα από το «Έθνος» δεν είναι παρά μόνο τυπική και ο πανίσχυρος παίκτης του κατασκευαστικού κλάδου θα συνεχίσει να ασκεί έλεγχο στην εφημερίδα έχοντας ως manager τον συνεργάτη του στην στοιχηματική εταιρεία και επιπλέον χρηματοδότηση από τον ομογενή –φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση– επιχειρηματία και μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στο «Epsilon», με τον σχεδιασμό να προβλέπει στροφή του καναλιού από την ψυχαγωγία στην ενημέρωση. Ήδη στην δημοσιογραφική πιάτσα ακούγονται πολλά «βαριά» ονόματα υποψηφίων για τις ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές που θα έχει το τηλεοπτικό κανάλι του Ιβάν Σαββίδη. Σημαντική συμβολή θα έχει και σε αυτό το εγχείρημα ο Δ. Μάρης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτά για πρώτη φορά τον έλεγχο ενός ιδιωτικού καναλιού. Ήδη, για το νέο πρόγραμμα του «Epsilon» έχει κλείσει ο Λάκης Λαζόπουλος, όπου με το «τσαντίρι» του θα ξεκινήσει και πάλι να ασκεί αντιπολίτευση στην… αντιπολίτευση. Σε αυτό πρέπει κανείς να προσθέσει και τον ρ/σ News247 που ανήκει στον όμιλο Μάρη, με επικεφαλής τον δημοσιογράφο, Κώστα Αρβανίτη (πρώην διευθυντής Στο Κόκκινο).

Βαξεβάνης – Λιβάνης – Κουρής

Στην νέα μιντιακή εποχή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη τρεις εκδότες εφημερίδων να επικοινωνούν την θέση του. Μάλιστα, ο Κώστας Βαξεβάνης μετά το «Documento» –όπου σχεδόν κάθε Κυριακή το Μαξίμου βγάζει ανακοίνωση βασισμένη σε ρεπορτάζ της εφημερίδας– ετοιμάζεται να κυκλοφορεί (σ.σ. στις 22 Σεπτεμβρίου) και μία 16σελίδη free press εκδοχή του «Documento», με φιλοκυβερνητική γραμμή φυσικά. Μεγάλη προσπάθεια στήριξης του πρωθυπουργού, έστω κι αν ακόμη δεν έχει αποκτήσει παρεμβατικότητα, καταβάλλει και η οικογένεια Λιβάνη με την εβδομαδιαία «Νέα Σελίδα».

Τέλος, για τις… επικίνδυνες αποστολές ή για να ακριβολογούμε για τους «σκληρούς» τίτλους και την πλέον λαϊκίστικη προσέγγιση στην Κουμουνδούρου έχουν τον Γιώργο Κουρή, με την Kontra News καθημερινά να πραγματεύεται τις «μεγάλες επιτυχίες» και τους «τιτάνιους αγώνες» του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στην διαπλοκή.

Μπαρουτοκαπνισμένος εδώ και δεκαετίες στον πολιτικό «ανταρτοπόλεμο» ο Κεφαλονίτης εκδότης έχει καταφέρει να προσεταιριστεί ένα σημαντικό κομμάτι του αναγνωστικού κοινού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα