Καθημερινή ενημέρωση

Νίκη Ταγκάλου

Νίκη Ταγκάλου: η ποιήτρια του έρωτα σε μια εποχή που οι πόρτες για τους λογοτέχνες είναι πια «ερμητικά κλειστές», όπως η ίδια μας λέει.

Η ευαίσθητη, τρυφερή, μελαγχολική πένα της αγγίζει πτυχές κρυμμένες στους πολλούς. Πριν περίπου δύο χρόνια η «Α» είχε φιλοξενήσει τη Νίκη Ταγκάλου, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου της «30 Ημέρες», ένα βιβλίο που αγαπήθηκε πάρα πολύ.

Σήμερα τη φιλοξενούμε με αφορμή τη βράβευσή της από την International Art Academy, η οποία μάλιστα την ανακήρυξε επίτιμο μέλος της, για να μας πει πώς αισθάνεται μετά από αυτό, πώς νιώθει στο… χειροκρότημα. Ναι, χαρά, αλλά το μόνο που θέλει είναι να παραμείνει «η Νίκη που διαβάζουν…».

(Φωτό: Nίκος Τζωρτζάτος)

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

√ Πότε εκδόθηκε το πρώτο σας βιβλίο;

«To πρώτο ήταν η συλλογή “Mάχη Ερώτων”, το έτος 2012, το οποίο ήταν σε μορφή ebook. To συγκεκριμένο μεταφράστηκε στα Αγγλικά και κυκλοφόρησε και σε πολλές χώρες. Το πρώτο έντυπο ήταν η συλλογή “Επανάσταση Σιωπής” την αμέσως επόμενη χρονιά».

√ Πόσα και ποια βιβλία σας έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα;

«Mάχη Ερώτων / Lovers Battle, 2012, Ψυχές από Μολύβι, 2013, Επανάσταση Σιωπής, 2013, Το Κορμί της Λύπης, 2014, 30 Ημέρες, 2015».

√ Δεδομένων των τιμητικών διακρίσεων σας στο εξωτερικό, πείτε μας πόσο αυτό βοηθάει έναν άνθρωπο των γραμμάτων σήμερα;

«Στην Ελλάδα τού σήμερα θεωρώ πως τίποτα δεν βοηθάει, όσο κι αν ακούγεται απαισιόδοξο αυτό. Για μένα μια τιμητική διάκριση είναι μια ηθική ικανοποίηση και αν μη τι άλλο, δύναμη για να συνεχίσω».

√ Μιλήστε μας για το πρόσφατο διεθνές βραβείο που πήρατε. Το περιμένατε;

«Τιμήθηκα με το Βραβείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ στον 2ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης “Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ” 2016, στην International Art Academy. H αλήθεια είναι πως το περίμενα… Πίστευα πολύ στη συλλογή που ήταν υποψήφια “To Aποτρόπαιο Έγκλημα” με κυρίαρχο το ομώνυμο ποίημα, το οποίο μπορούν οι αναγνώστες να το αναζητήσουν στο youtube  με απαγγελία δική μου».

√ Η Ακαδημία σάς ανακήρυξε επίτιμο μέλος της. Είναι μόνο τιμητικός ο τίτλος, ή εμπεριέχει και άλλες πρακτικές παραμέτρους που βοηθούν στην αναγνωρισιμότητά σας ως ποιήτριας διεθνώς;

«Ο τίτλος είναι τιμητικός. Δεν εμπεριέχει άλλες πρακτικές παραμέτρους. Εμπεριέχει όμως τη διεθνή αναγνωρισιμότητα κάθε μέλους, αφού η International Art Academy είναι η μεγαλύτερη διεθνής Ακαδημαϊκή Κοινότητα στον Κόσμο και τα μέλη της είναι αποκλειστικά βραβευμένοι και καταξιωμένοι δημιουργοί!»

√ Ο έρωτας υπάρχει διάχυτος στην ποίησή σας. Το θεωρείτε κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή μας;

«Θα διευρύνω λίγο τη λέξη έρωτας και θα μιλήσω για την “προσωπική ζωή”, η οποία όντως θεωρώ πως είναι ό,τι σημαντικότερο μετά την υγεία. Εάν έχουμε ισορροπημένη και ευτυχισμένη προσωπική ζωή, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα. Εάν έχουμε γύρω μας μόνο ανθρώπους που μας αγαπούν είναι ευλογία».

√ Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε κάποιους ποιητές που θαυμάζετε;

«Θα σας αναφέρω τους πιο αγαπημένους μου, με φόβο πάντα, να παραλείψω κάποιον: Λειβαδίτη, Ελύτη, Βρεττάκο, Γώγου, A.Sexton, Α.Artaud. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθώ και αξιόλογους σύγχρονους ποιητές. Ευτυχώς υπάρχουν».

√ Θεωρείτε ότι οι τέχνες και τα γράμματα βοηθούν τον απλό πολίτη σήμερα να βιώσει πιο ανθρώπινα τα προβλήματά του, δεδομένης της κρίσης που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του;

«Κακά τα ψέματα, θα ήταν πολύ υπεροπτικό να πω ναι, τη στιγμή που δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε, άνθρωποι που χάνουν τις δουλειές τους και χάνουν τα πάντα. Πώς θα πεις σε αυτούς του ανθρώπους να διαβάσουν ένα βιβλίο; Bιώνουμε μια πολύ σκληρή πραγματικότητα και δεν μπορώ να μιλήσω μόνο για τους ανθρώπους που έχουν την άνεση να παρακολουθούν τα πολιτιστικά δρώμενα».

√ Ακούμε συχνά φωνές που αναφέρονται στην έλλειψη παρουσίας και διαμαρτυρίας του πνευματικού κόσμου σε σχέση με τη νέα μορφή αποικιοκρατίας που επιβάλλεται στη χώρα μας. Συμφωνείτε με αυτή την προσέγγιση;

«Όχι, δεν συμφωνώ. Εγώ βλέπω γενικά ανθρώπους όλων των τεχνών να βγαίνουν στην τηλεόραση –η οποία είναι από τα πιο σημαντικά μέσα– και να διαμαρτύρονται έντονα και απροκάλυπτα.  Θεωρείτε ότι αυτά όλα κάνουν κάτι σήμερα;

√ Θα μπορούσαν οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών να πρωτοστατήσουν διεθνώς σε έναν αγώνα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

«Οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών θα μπορούσαν πολλά να κάνουν εάν είχαν και την κατάλληλη υποστήριξη από τους πλέον κατάλληλους και αρμόδιους. Ένας κούκος μόνος του δεν φέρνει την άνοιξη, και μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι άνθρωποι των Τεχνών στην Ελλάδα τού σήμερα δυσκολεύονται πολύ να προάγουν το ίδιο τους το έργο. Στον χώρο του βιβλίου συγκεκριμένα μένουν στην αφάνεια πολλά συγγραφικά ταλέντα γιατί δυσκολεύονται να εκδώσουν, αλλά και εμείς που εκδίδουμε δυσκολευόμαστε μετέπειτα στη διαφήμιση και στην προώθηση του έργου μας. Οι περισσότερες πόρτες τώρα πια, δυστυχώς, είναι ερμητικά κλειστές και χρειάζονται πολλά περισσότερα από ένα ταλέντο».

√ Είστε κατ’ εξοχήν ποιήτρια του έρωτα, ή είναι πολύ νωρίς για τέτοιες ταυτότητες;

«Η αλήθεια είναι πως δεν μου αρέσουν οι ταυτότητες και οι χαρακτηρισμοί. Υπάρχουν πολλοί ποιητές και ποιήτριες που τους αποκαλούν ή αυτοαποκαλούνται έτσι. Εγώ θέλω απλά να είμαι η Νίκη που διαβάζουν…»

√ Τι ετοιμάζετε στο άμεσο μέλλον;

«Μέσα στο 2017 θα κυκλοφορήσει μια ανθολογία με τον τίτλο “Oι Καταραμένοι”, με ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών και με δικές μου μεταφράσεις και μια ποιητική συλλογή. Όλα από τις εκδόσεις Πηγή όπως και τα τρία τελευταία μου βιβλία».

Διαβάστε επίσης