Ξανά στο εδώλιο ο Άκης

Στο εδώλιο ξανά ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Μεθαύριο Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου, ξεκινά στο Εφετείο της Αθήνας η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό του πολύκροτου σκανδάλου με τις μίζες εκατομμυρίων από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Πρωτόδικα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε στον πάλαι ποτέ κραταιό υπουργό του ΠΑΣΟΚ, κάθειρξη 20 ετών. Είναι η ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος κρίνοντάς τον ένοχο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ εξακολούθηση, από κοινού και κατά μόνας (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ’ επάγγελμα, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, όπως άλλωστε και στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην υπόθεση που κρίθηκαν ένοχοι, με εξαίρεση τον ξάδερφο του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα, στον οποίο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Με πρωτόδικες ποινές κάθειρξης 12 ετών στην πλάτη τους οδηγούνται στο εφετείο η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, και η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου.
Και οι δύο γυναίκες οδηγήθηκαν στη φυλακή σε έκτιση της ποινής τους, ενώ από την έκδοση της δικαστικής ετυμηγορίας μέχρι και σήμερα έχουν απορριφθεί όλα τους τα αιτήματα για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους. Το πρωτόδικο δικαστήριο επέβαλε στους υπόλοιπους συγκατηγορούμενους του Άκη Τσοχατζόπουλου τις ακόλουθες ποινές:
– Στον Αστέριο Οικονομίδη, 12 χρόνια
– Στην Φρόσω Λαμπροπούλου, 13 χρόνια
– Στον Νίκο Ζήγρα, 6 χρόνια
– Στον Γιώργο Σαχπατζίδη, 13 χρόνια
– Στον Γιάννη Σμπώκο, 16 χρόνια
– Στην Μαρία Ταλλίτα Τσεκούρα, 10 χρόνια
– Στον Νίκο Γεωργουλάκη, 10 χρόνια
– Στον Γιώργο Κωνσταντάτο, 10 χρόνια
– Στον Οράτιο Μελά, 10 χρόνια
– Στον Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, 10 χρόνια
Ακόμα:
– Στον Παναγιώτη Σταμάτη, 6 χρόνια
– Στην Γκούντρουν Μολντενάουερ, 6 χρόνια
– Στον Φώτη Αρβανίτη, 6 χρόνια
– Στον Νίκο Καρατζά, 6 χρόνια
Οι τέσσερις τελευταίοι, δηλαδή ο αδελφός της συζύγου του πρώην υπουργού, η πρώην σύζυγος του Άκη, ο επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής και ο ιδιοκτήτης του «Ιανού», αντίστοιχα, κρίθηκαν ένοχοι, αλλά χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης κατ’ επάγγελμα.
Σε όλους τους καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Αθώοι κρίθηκαν ο δικηγόρος Σπύρος Χατζηνικολάου και ο επιχειρηματίας Παντελής Ζαχαριάδης.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία έκρινε ότι τελέστηκε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας από τον πρώην υπουργό Άμυνας, ο οποίος -κατά την απόφαση- ζήτησε υπόσχεση χρημάτων από την άνοιξη του 1997 ως τη λήξη της θητείας του (στις 23 Οκτωβρίου 2001), που συνδέονται με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και των TORM1.
Τα ωφελήματα μάλιστα που φέρεται να διακινήθηκαν ήταν 55 εκατ. ευρώ (18 δισεκατομμύρια δραχμές). Καταβάλλονταν, δε, τμηματικά στον πρώην υπουργό επί μία δεκαετία από παρένθετα πρόσωπα (Μπέλτσιο, Αβατάγγελο, Ματαντό, Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, Ζήγρα, Σμπώκο, Ντ. Μιχαηλίδη) και υπεράκτιες εταιρείες.
Κατά τους δικαστές αποδείχθηκε πλήρως η κατηγορία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα).

Φυλακή για έξι
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου οι ήδη προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση, Άκης Τσοχατζόπουλος, Φρόσω Λαμπροπούλου, Γιώργος Σαχπατζίδης, Βίκυ Σταμάτη, Γιάννης Σμπώκος και Αρετή Τσοχατζοπούλου παρέμεναν στη φυλακή μετά τις ποινές κάθειρξης που τους επιβλήθηκαν καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους.
Ο μέχρι την έκδοση της απόφασης προσωρινά κρατούμενος Αστέριος Οικονομίδης αφέθηκε ελεύθερος καθώς το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του με την επιβολή χρηματικής εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ και την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Αναστολή δόθηκε επίσης και στον μέχρι τότε προσωρινά κρατούμενο εξάδελφο του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα. Για όλους τους υπόλοιπους καταδικασθέντες που ήταν ήδη προσωρινά ελεύθεροι το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.
Να σημειωθεί ότι στην πρόταση επί των αναστολών (χωρίς τελικά να γίνει αποδεκτό από το δικαστήριο) είχε ζητηθεί από την εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη να αφεθεί ελεύθερη η Αρετή Τσοχατζοπούλου τονίζοντας ότι πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά και ότι η μητέρα της Γκούντρουν Μολντενάουερ (πρώην Τσοχατζοπούλου) είναι σοβαρά άρρωστη και δεν μπορεί να τα φροντίζει.

Δήμευση περιουσιακών στοιχείων
Τέλος, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με απόφασή του, διέταξε να προχωρήσουν σε δήμευση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων όπως ορίσθηκαν από κατασχέσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ήδη ο ανακριτής της υπόθεσης. Μεταξύ της περιουσίας που δεσμεύθηκε, σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό Άμυνας, ανήκει και το ακίνητο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα