Οι «διαταγές» της Ντέλιας
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ
Από τη μία η Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία για λογαριασμό τού ΔΝΤ τα θέλει όλα ή τίποτα και μάλιστα τώρα. Και από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση η οποία δεν θέλει τίποτα για το 2018. Ένα έτος κρίσιμο, καθώς πρόκειται για προεκλογική περίοδο και θέλει να το εκμεταλλευθεί για να ανακτήσει δυνάμεις. Και επιπλέον γνωρίζουν πολύ καλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο πως χρειάζονται χρόνο ώστε να αποφύγουν κάποια από τα μέτρα που επιβάλλονται. Και στο κάδρο το Eurogroup, που όλο έρχεται και ποτέ δεν φτάνει, δικαιώνοντας όσους υποστηρίζουν πως συμφωνία θα έχουμε, αλλά όχι πριν από το καλοκαίρι.
«Τα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019, θα έχουν τόσο αρνητικό όσο και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο, ενώ το καθαρό αποτέλεσμά τους θα είναι μηδέν. Προφανώς, αυτό εξαρτάται και από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018, ήτοι το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος». Ο κυβερνητικής εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με έμμεσο τρόπο αποκάλυψε την μάχη που δίνεται στις συζητήσεις με τους Θεσμούς, οι οποίοι θα παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι τις αρχές της εβδομάδας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία και να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Με τις δύο ισχυρές κυρίες της πολιτικής και της οικονομίας να τα έχουν βρει μεταξύ τους, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου πιέζει για όσα εκείνη επιθυμεί ώστε το Ταμείο να υπογράψει μνημόνιο με την Ελλάδα για μικρή έστω χρηματοδότηση. Μια τέτοια εξέλιξη είναι που θα λύσει και τα χέρια της Άνγκελα Μέρκελ ώστε να προχωρήσει σε πολιτική λύση.
Η «μαντεψιά» του Ρουμελιώτη
Την ίδια ώρα όμως που ο Δ. Τζανακόπουλος υποστηρίζει πως είναι «εφικτός στόχος η ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου», ο καλύτερα διαβασμένος Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρόεδρος της τράπεζας Αττικής και κυρίως πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, εκφράζει την πεποίθηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει το αργότερο στις 7 Απριλίου… «Έχει γίνει σαφές ότι πρέπει να κλείσουν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», υπογράμμισε ενώ, αναφερθείς στον νέο πλανητάρχη, εξήγησε πως «ο Ντόναλτ Τραμπ δεν θα έχει διαφωνία στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ΔΝΤ, αλλά δεν θα συμφωνήσει για χρηματοδότηση της Ελλάδας εάν δεν εγγυηθούν οι Ευρωπαίοι την διευθέτηση του χρέους».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν (σ.σ. συνόδευε τον Γάλλο πρωθυπουργό, Μπερνάρ Καζνέβ, που συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα χθες Παρασκευή στο Μαξίμου) σε μια ακόμα προσπάθεια να κλείσει η ανοιχτή πληγή, έστειλε μήνυμα προς το ΔΝΤ ζητώντας να περιορίσει τις απαιτήσεις του. Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι «το ΔΝΤ είναι εδώ από το 2010. Εάν φύγει θα είναι κρίμα για την αξιοπιστία της Ελλάδας. Πρέπει να βρεθούν οι συμφωνίες. Δεν μπορείς να ζητάς όλα από την Ελλάδα, που έχει κάνει πολλές προσπάθειες».
Συμπλήρωσε όμως πως «οι ελληνικοί θεσμοί… πρέπει να υπογράψουν για να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη και η Ελλάδα να βρει ανάπτυξη, απασχόληση και αυτονομία», σε μια προσπάθεια να διατηρήσει πολύ λεπτές ισορροπίες.
Διαφορά όχι στα μέτρα αλλά στο πότε
Επί της ουσίας τώρα, η διαφορά κυβέρνησης – δανειστών είναι μόνο σε επίπεδο… έτους! Και αυτό γιατί τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Το παραδέχθηκε δημόσια και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος όμως ομολόγησε πως ο λόγος που η κυβέρνηση επιμένει στο 2019 είναι η ελπίδα πως το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πλεόνασμα!
«Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος που θα έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα στην ελληνική οικονομία θα είναι μηδέν, εφόσον το 2018 θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε το στόχο του 3,5%. Αυτό νομίζω ότι είναι προφανές. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε λεπτομέρεια της τεχνικής συμφωνίας η οποία συζητείται τώρα. Διότι απαιτείται η επίτευξη του στόχου 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 ούτως ή άλλως», τόνισε χαρακτηριστικά. Με την διαφορά πως οι δανειστές δεν δείχνουν να συμμερίζονται την κυβερνητική αισιοδοξία.
Η ατζέντα των απαιτήσεων των δανειστών περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις, ενεργειακά, αφορολόγητο και συντάξεις. Οι υπουργοί που μετείχαν στις συσκέψεις απέφυγαν να διαψεύσουν ότι συζητούν για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς («μια γενική συζήτηση είχαμε σήμερα» ήταν η σχετική απάντηση), ενώ άφηναν ανοικτό και το ενδεχόμενο ένταξης των ΔΕΚΟ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ή πώλησης λιγνιτορυχείων («συζητήσαμε όλα τα εκκρεμή θέματα» όπως ελέχθη).
Σε κάθε περίπτωση πάντως και προκειμένου να ολοκληρωθούν διαδικασίες, ώστε η Ελλάδα να επωφεληθεί και της ποσοτικής χαλάρωσης, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για μια μεγάλη στρατηγική υποχώρηση.
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, για πρώτη φορά εκ μέρους της κυβέρνησης ομολόγησε πως η επιμήκυνση της λήξης του χρέους είναι η ρεαλιστική λύση αυτήν την στιγμή για τη διευθέτησή του, προσθέτοντας ότι όσο μεγαλύτερη αυτή θα είναι, τόσο ομαλότερα θα είναι τα δημοσιονομικά μονοπάτια.
Ο κ. Λιάκος, πάντα αναφερόμενος στο χρέος, σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησής του εντάσσονται και οι μεταρρυθμίσεις, ενώ πρόσθεσε ότι ενεργή συμμετοχή για την διευθέτηση του χρέους θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τόσο ο ESM όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα.