Οι χάκερς χτύπησαν και το ΑΠΘ

Διαδικτυακός τρόμος επικρατεί από την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση της Παρασκευής που χτύπησαν 100 χώρες και έπληξαν δεκάδες χιλιάδες παραλύοντας πληροφοριακά συστήματα επιχειρήσεων, οργανισμών και ιδιωτών που σήμαινε συναγερμό στους κόλπους των ειδικών ασφαλείας.

Από τους χάκερς δεν γλίτωσε ούτε η Ελλάδα αφού το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έπεσε θύμα της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης το πρωί του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, οι χάκερ «χτύπησαν» το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Χρήστες έκαναν αναφορές για μόλυνση επιθετικού ιού τύπου ransomware και επιχείρηση κρυπτογράφησης αρχείων υπολογιστών και USB. Οι αναφορές έγιναν κυρίως από χρήστες συγκεκριμένου ορόδου ή κτιρίου του Πανεπιστημίου.

Πώς ξεκίνησε η επιθετική εξάπλωση του ιού

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η επιθετική εξάπλωση του ιού ξεκίνησε πλήττοντας μαζικά τα πληροφοριακά συστήματα βρετανικών νοσοκομείων και προσβάλλοντας μεγάλες εταιρείες όπως η ισπανική τηλεφωνική εταιρεία Telefonica και ο αμερικανικός κολοσσός μεταφορών FedEx.

Ο ιός έπληξε ακόμη υπολογιστές του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, ενώ προκάλεσε δυσλειτουργίες και στους ηλεκτρονικούς πίνακες ανακοινώσεων των Γερμανικών Σιδηροδρόμων.

Ο Κιάραν Μάρτιν, επικεφαλής της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Κυβερνοασφαλείας, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές έρευνες με στόχο να υπάρξει μια «απάντηση» στις χθεσινές κυβερνοεπιθέσεις.

Όπως εξήγησε ο Βρετανός αξιωματούχος, «είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς λειτουργούν αυτές οι επιθέσεις. Πρόκειται για τεχνικές γνωστές ως ‘ransonware’, που σημαίνει ότι τα αρχεία κλειδώνουν και δεν είναι πλέον προσβάσιμα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα αρχεία αυτά έχουν κλαπεί».

Λύτρα σε bitcoin ζητούν οι χάκερ

Ο επιθετικός ιός που εξαπέλυσαν οι χάκερ παραλύει υπολογιστές, ζητώντας εκβιαστικά πληρωμή με το ψηφιακό νόμισμα bitcoin προκειμένου να επιτρέψει εκ νέου την πρόσβαση στα μπλοκαρισμένα δεδομένα.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής, ένας Βρετανός ειδικός κατόρθωσε να βάλει προσωρινό φραγμό στην εξάπλωση του ιού, εντοπίζοντας από σύμπτωση, όπως ο ίδιος ομολόγησε, ένα είδος διακόπτη στον κώδικα του επικίνδυνου λογισμικού.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει, καθώς οι χάκερ μπορούν να ξαναχτυπήσουν χρησιμοποιώντας κάποια παραλλαγή του ιού.

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας, «οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να διαφέρουν από άλλα είδη εγκλήματος επειδή είναι άκρως προηγμένες τεχνολογικά και ανώνυμες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να καταλάβει κανείς πως λειτουργούν, ποιος τις προκάλεσε και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα