Ομαδικές απολύσεις χωρίς όριο ζητά το ΔΝΤ

Νέες ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση από το ΔΝΤ αφού ζητά ομαδικές απολύσεις χωρίς όριο. Το Ταμείο βάζει βόμβα στα εργασιακά καθώς δεν απαιτεί απλώς το διπλασιασμό στο 10% του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά την κατάργησή του και ουσιαστικά την πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αγορά» μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί αντίδραση από το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών.

Για τη νέα απαίτηση προϊδέασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο, διότι η νομοθεσία δεν είναι ευέλικτη για τις απολύσεις και έτσι το υφιστάμενο εργασιακό προσωπικό πιέζεται να αποδίδει περισσότερο».

Όλα πλέον φαίνεται ότι θα κριθούν σε επίπεδο πολιτικής και όχι τεχνικής συμφωνίας. Αν το ΔΝΤ παραμείνει με το σημερινό του ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα είναι σχεδόν βέβαιη η αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς. Εάν αποχωρήσει μπορεί να εφαρμοστεί ένα πιο ευέλικτο σενάριο, με τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, με διατήρηση συστήματος ουσιαστικής διοικητικής προέγκρισης.

Το όριο βρίσκεται σήμερα στο 5% και έως 30 απολύσεις για επιχειρήσεις με 150 εργαζόμενους, ενώ η σχετική κοινοτική οδηγία προβλέπει έως και 10% των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που απασχολούν 100-300 εργαζόμενους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα