Οριστικά τέλος Ιβάν – «Τίγρης»

 

Πριν από τρεις εβδομάδες (στο φύλλο 773/11-3-2017) η «Α» με πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ είχε προβεί σε δημοσίευση δήλωσης του εκδότη της Βίκτωρα Μητρόπουλου, με τίτλο «Μόνος του στις εκλογές της ΕΠΟ ο Σαββίδης χάνει. Θα πάει με Μελισσανίδη – Αλαφούζο ή με Μαρινάκη;».

Όπως ήταν φυσικό, η εκτίμηση αυτή του πρώην προέδρου της ΕΠΑΕ έφερε αναστάτωση σε ολόκληρο το φάσμα του ποδοσφαίρου, από ενώσεις, σωματεία και ΠΑΕ άρχισαν να «ψάχνονται», αφού όλες σχεδόν οι τοποθετήσεις του Βίκτωρα Μητρόπουλου, αλλά και όλα τα ρεπορτάζ της «Α» ουδέποτε έχουν διαψευσθεί.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Βαγγέλη Γραμμένου, που βλέποντας πλέον ότι παίζει χωρίς αντίπαλο –καθώς ο Δημ. Ελευθεριάδης είχε ήδη δημοσιοποιήσει την αποχώρησή του από την αντίπαλη παράταξη– προσπάθησε να διαψεύσει έμμεσα το ρεπορτάζ δηλώνοντας ότι η «Συμμαχία παραμένει αρραγής» και διάφορα άλλα με τα οποία πίστευε ότι θα μπορούσε να κατευνάσει την ανησυχία των σωματείων που συγκροτούσαν τη συμμαχία.

Βέβαια, οι καλά πληροφορημένοι –όπως η «Α»– αλλά και οι υποψιασμένοι για τα τεκταινόμενα αμέσως εντόπισαν ότι μπορεί ο Β. Γραμμένος να μιλούσε για αδιάσπαστη συμμαχία, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι Ιβάν Σαββίδης και Δημήτρης Μελισσανίδηςόχι μόνο δεν διέψευσαν το δημοσίευμα αλλά στους στενούς τους κύκλους το επαλήθευσαν πλήρως. Ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε…

Υπήρξαν όμως γεγονότα όπως συνεννοήσεις, συμφωνίες, χάραξη κοινής γραμμής, που η «Α» γνώριζε αλλά προτίμησε να μην τα καταγράψει σε ρεπορτάζ, για να μη «ρίξει λάδι στη φωτιά» σε  μια ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα.

Όμως οι εξελίξεις στα εκλογικά της ΕΠΟ, με πρωτοβουλίες των ενδιαφερομένων παρατάξεων, είναι αυτές που πιστοποιούν κατά τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, τις διαφορετικές πορείες που ακολουθούν τόσο ο Ιβάν Σαββίδης με τον Δημ.Μελισσανίδη –πορείες που κάποια στιγμή θα συναντηθούν αλλά ως πορείες σύγκρουσης– αλλά και η πορεία που ακολουθεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

 

«Το χώμα βάφεται κόκκινο»

στη Λάρισα!

 

Το σπουδαίο κινηματογραφικό έργο του Βασίλη Γεωργιάδη «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», με περιεχόμενο τους κολλήγους της Θεσσαλίας, έρχεται σήμερα να επαναληφθεί, όχι βεβαίως με το αίμα των κολλήγων αλλά με την ψήφο των σωματείων της ΕΠΣ Λαρίσης.

Ως γνωστόν, η ΕΠΣ Λαρίσης με πρόεδρο επί μία δεκαετία τον Ζήση Γρηγορίου είχε τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ της Συμμαχίας. Μάλιστα, ο Ζήσης Γρηγορίου είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για να προσελκύσει και άλλες ενώσεις στη Συμμαχία με συχνές επισκέψεις στις γύρω ΕΠΣ και ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις στις οποίες ανέλυε τους σκοπούς της Συμμαχίας για εξυγίανση και πρόοδο του ποδοσφαίρου.

Ενόψει των εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου –που ως γνωστόν ματαιώθηκαν ως μη σύννομες– είχε εμφανισθεί ως αντίπαλο δέος της παράταξης Γραμμένου κάποιος ονόματι Αριστοτέλης Γκούμας, που με διάφορες κινήσεις στους όμορους νομούς προσπαθούσε να δει εάν μπορεί, κόντρα στη Συμμαχία, να κερδίσει τον Ζήση Γρηγορίου.

Στη συνέχεια, τους δύο τελευταίους μήνες, εντελώς ξαφνικά, ενεφανίσθη άλλος υποψήφιος αντίπαλος του προέδρου της ΕΠΣ, ονόματι Δημήτριος Μπουχλαριώτης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΣ Λαρίσης, και δεδηλωμένος οπαδός του ΠΑΟΚ. Ο εν λόγω κύριος άρχισε τις προσπάθειες στελέχωσης ψηφοδελτίου για τις επερχόμενες εκλογές της ΕΠΣ Λαρίσης,τον προσεχή Μάιο, περιλαμβάνοντας στο ψηφοδέλτιό του τον Αριστείδη Γκούμα, και δύο-τρία άλλα άτομα που αρχικά είχαν ταχθεί με την πλευρά του Ζήση ΓρηγορίουΔ.Μπουχλαριώτης άρχισε να κινείται με φανερή οικονομική άνεση, ερχόμενος σε επαφή με σωματεία τα οποία χωρίς επιχορήγηση από το κράτος και την ΕΠΟ –βλέπετε, προηγούνται οι μισθοί των μελών της Επιτροπής Εξομάλυνσης, που καταβάλλονται ανελλιπώς κάθε 1η του μηνός– ήταν φυσικό να προσπαθούν να βρουν πόρους για να επιβιώσουν. Το επιχείρημα των στελεχών του Δημ. Μουχλαριώτη στα σωματεία ήταν η φράση: «Ο ΠΑΟΚ είναι μαζί μας, και όχι με τον Ζήση Γρηγορίου».

Η πρακτική αυτή του Σαββίδη, μέσαστους κόλπους της Συμμαχίας, να οργανώνει και τη… δική του συμμαχία, με ενώσεις που υπόκεινται στην επιρροή του, έχει κάνει έξω φρενών κυρίως τον Δημήτρη Μελισσανίδη και λιγότερο τον Γιάννη Αλαφούζο που δεν πολυασχολείται με τα εκλογικά, θεωρώντας ότι η επικοινωνιακή εμβέλειά του μπορεί να καλύψει τα όποια κενά στις υπάρχουσες τάσεις επιρροής σχετικά με τις ΕΠΣ. Παράδειγμα, οι ΕΠΣ Έβρου, Θράκης, Πιερίας και άλλες που μπήκαν στο τόξο της Συμμαχίας, με μόνη τη συνδρομή του Σαββίδη, έχουν ήδη περάσει το μήνυμα για τον τρόπο που βλέπει τη στελέχωση της Συμμαχίας ο Ιβάν Σαββίδης.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, σύντομα –και μάλιστα προ της διεξαγωγής των play-of και των αγώνων του Κυπέλλου– θα υπάρχουν εξελίξεις που κάθε άλλο παρά ηρεμία θα επιφέρουν στο ήδη άναρχο τοπίο του ποδοσφαίρου.

 

Μονόδρομος η συμμαχία με Μαρινάκη

 

Αν κάποιος ειδήμων με τα εκλογικά της ΕΠΟ και τις επιρροές των μεγαλοπαραγόντων στις ΕΠΣ θελήσει να αποτυπώσει τη δύναμη κάθε πλευράς, είναι σίγουρο ότι θα διαπιστώσει πως μόνος του κανένας εκ τωνΣαββίδη, Μελισσανίδη, Μαρινάκη δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.

Η πλευρά της ονομαζόμενης συμπολίτευσης, που ως γνωστόν είχε την υποστήριξη του Βαγγέλη Μαρινάκη, δείχνει να φυλλορροεί…

Οι 27-28 ενώσεις που είχε στη δύναμή του ο τότε «ηγέτης» της παράταξης Δημ. Ελευθεριάδη, σήμερα με το ζόρι αγγίζει τις 15-16 ενώσεις. Αριθμός που γρήγορα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, αφού ηγέτης δεν υπάρχει και ως γνωστόν οι ΕΠΣ έχουν τη διαχρονική πρακτική να πηγαίνουν με τους νικητές…

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τηρώντας τους περιοριστικούς όρους, δεν ασχολείται, και κάποιοι άνθρωποι που έτρεχαν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις επίσης δεν ασχολούνται πλέον. Έτσι, σήμερα η πάλαι ποτέ κραταιά παράταξη περιορίζεται στις εξής ενώσεις:

 • Ηράκλειο
 • Λασίθι
 • Ρέθυμνο
 • Χανιά
 • Κεφαλονιά
 • Τρίκαλα
 • Καρδίτσα
 • Θεσπρωτία
 • Εύβοια
 • Δυτική Αττική
 • Κορινθία
 • Λακωνία
 • Κέρκυρα
 • Μεσσηνία
 • Πειραιάς
 • Αρκαδία
 • Ηλεία

 

Από την άλλη μεριά, η επιρροή του Ιβάν Σαββίδη στις ενώσεις είναι ισχυρή, αλλά όχι τόσο ώστε μόνος του να κερδίσει τις εκλογές.

Το οριστικό τέλος της σχέσης του με τον Δημ. Μελισσανίδη τον οδηγεί σε μια light συμμαχία με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, κάτι που φημολογείται εδώ και καιρό. Βεβαίως, τα «εξαπτέρυγα» και των δύο μεγαλοπαραγόντων κάνουν λόγο για επιχειρηματική και όχι ποδοσφαιρική συμμαχία, αλλά η περίπτωση του Βαγγέλη Γραμμένου, που μετά τη δήλωση του Ιβάν Σαββίδη«μόνο με τον Γραμμένο στις εκλογές» οδήγησε στην παράταξη του Δημ. Ελευθεριάδη–αλλά και η μη προσβολή της εκλογής του στην ΕΟΕ από την παράταξη του Ισίδωρου Κούβελου–, λέει πολλά…

Στο επόμενο φύλλο περισσότερα…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα