“Οχι” και από Σβίγκου στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αποτελεί μεγάλο “βραχνά” για την κυβέρνηση και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη. Μετά τον Πάνο Σκουρλέτη που εξέφρασε τη διαφωνία του στην αποκρατικοποίηση της εταιρείας, ήρθε και η σειρά της εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος. 

Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και δεν θα αφήσουμε από την πίσω πόρτα -όπως άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος της ΝΔ – την ιδιωτικοποίησή της»ανέφερε η Ράνια Σβίγκου μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης North 98.

Η κ. Σβίγκου είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Σκουρλέτης και το κόμμα και συνολικά η κυβέρνηση καταδεικνύουν τη μάχη που δίνεται αυτή τη στιγμή για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Μέσα από τη διαπραγμάτευση και την πρώτη αξιολόγηση τα σχέδια που είχε εκπονήσει η προηγούμενη κυβέρνηση όπως για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αυτή τη στιγμή οι δανειστές πιέζουν για πράγματα που είχαν κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση, υπάρχει όμως το δεδομένο του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα λιγνιτικά και εμείς προσπαθούμε να βρούμε εκείνες τις λύσεις οι οποίες θα υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα και δεν πρόκειται να φέρουν απο την πίσω πόρτα αυτα τα οποία θέλει η ΝΔ η οποία ειδαμε και με την παρέμβαση που έκανε πριν λίγες ημέρες τη στιγμή της διαπραγμάτευση της ΔΕΗ, δημοσιοποίησε την άποψη της για μια ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ και μάλιστα κάνοντας ενα βήμα πέρα απο τους δανειστές.

«Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, η ΔΕΗ δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση στο σημείο αυτό μεταξύ κόμματος, κυβέρνησης Σκουρλέτη, κυβέρνησης κ.ο.κ.», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου.

“Oι διαφορές με τους δανειστές δεν είναι τεχνικές αλλά πολιτικές”

Σε οτι αφορά τη διαπραγμάτευση η κ. Ράνια Σβίγκου σημείωσε οτι οι διαφορές με τους δανειστές δεν είναι τεχνικές αλλά πολιτικές και για να γεφυρωθούν χρειάζεται πολιτικές συγκλίσεις για μια συνολική συμφωνία εκτός απο το τεχνικό της μέρος που θα περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα απο το 2019 και μετά.

Το ΔΝΤ δεν ξεκίνησε τώρα να παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων και τις παράλογες απαιτήσεις αλλά απο το Δεκέμβρη του 2015. Τώρα πλέον εχει αποδεχθεί τα νούμερα της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν τα εχει αποδεχτεί και αυτή τη στιγμή συζητούνται τα αντίμετρα και τα εργασιακά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης